9 Mart 2017 Perşembe

FİL TULUM MODELİ VE YAPILIŞI

Merhabalar sevgili okurlar...

Bugün sizlere öreli yine bayağı bir zaman olan. Hatta bir tane örmek kesmeyip; hemen ikincisini ördüğüm filli bebek tulumunun yapılışını paylaşacağım...

FİL TULUM MODELİ VE YAPILIŞI

Yukarıda fotoğrafını gördüğünüz şirin fil tulumlarından sizlerde yapabilir. Hatta yapmakla kalmayıp, bu işin ticaretini dahi yapabilirsiniz. Çünkü bu tulumlardan yapıp, instragram satan kişiler var.
İsterseniz sözcükleri fazla uzatmadan hemen esas konuya geçelim...

Fil Tulum Nasıl Örülür? (Baştan sona anlatımlı)

Fil Tulum Malzemeleri

  • Bebek ipi iki renkli. (Ben şimdi tarifini paylaşacağım fil tulumu sarı ve krem renkli ördüm.)
  • 2.5 mm tığ

Fil Tulum Bacağı nasıl örülür?

Tuluma bacaklardan başlanır. İlk olarak bacağın birini örmek için krem renkli bir iple 60 tane zincir çekerek başlayın. Sonrada 3 zincir ile yukarı çıkıp, hemen dibine batarak 60 tane üçlü tırabzan yapın.Sonra tekrar 3 tane zincir çekip, yukarı çıkın. Sonrada tığ işi lastiği yapın. Bunun için bir tırabzan normal batarken diğer tırabzanı alttaki tırabzanın altından geçirerek batırın. Bu şekilde de sırayı tamamladıktan sonra tulumun bacak lastiği yapılmış oluyor.

Şimdi hemen sarı renk ipe geçip bir sıra sık iğne örün. Üst sıraya geçmek için yine 3 zincir çekip, 60 tane üçlü tırabzan örün. Sonra yine bir sıra sık iğne, Sonra bir sıra üçlü tırabzan şeklinde örmeye devam edin.  Daha ki bu şekilde 5 sıra üçlü tırabzan, yaklaşık bacak boyu 9 cm olana kadar örün.

Sonra o bacağın örme işlemini bitirip, diğer bacağın örme işlemine başlayın. O bacağı da yine aynı yukarıda tarif ettiğim şekilde örün.


Fil Tulum Bacağı nasıl örülür?



Fil Tulumun Beden Kısmı Nasıl Örülür?

Tulumun beden kısmı için sağ ve sol bacağın bize bakacak şekilde ağ kısmından birleştirin. Daha sonrada yine 3 zincir çekip yukarı çıkın. Sonra tüm beden kısmını üçlü tırabzan ile döne döne örün.

6 sıra bu şekilde hiç eksiltme yapmadan örmeye devam edin. 7 sırada ise eksiltme işlemine başlayın bunun içinde 9 tane üçlü tırabzandan sonra bir tırabzan atlayıp 10 tırabzanı öyle yapın. Bu şekilde her 10 tırabzandan sonra bir tırabzan atlayarak eksiltme işlemine devam edin.

3 sıra bu şekilde eksiltme işlemini yapın. Daha sonrada 4 sıra eksiltme yapmadan örün.

Fil Tulumun Ön Yüzü Nasıl Örülür?

Fil tulumun beden kısmını da bitirdikten sonra pantolon kısmı da bitmiş oluyor. Şimdi sıra ön yüzünde ön yüzüne yine aynı sarı renk ip ile iki kenarlarda eşit sayıda boşluk kalacak şekilde atlama yaparak başlayın. Ben yaklaşık 8 er tırabzan bıraktım diye hatırlıyorum. Siz bu bıraktığım tırabzan sayısında azaltma yada çoğaltma yapabilirsiniz.

Yine bacak kısımlarında yaptığımız gibi arka kısımlarında sık iğne örün. Ön kısımda ise 3 zincir çekip, yukarı çıkın ve üçlü tırabzan yapın. Filin ön yüzü toplamda 14 sıra olacak. 2 sırada bir kenarlardan 1 er tırabzan atlayarak daraltın. 


Fil Tulum Nasıl Örülür? (Baştan sona anlatımlı)


Fil Tulumun Burunu Nasıl Örülür?

Fil tulumun burun kısmını örmek için filin ön yüzünün başlangıcından tam orta yerinden 24 tane sık iğne örün. Sonra yine arka yüzünde sık iğne ön yüzünde üçlü tırabzan yaparak örmeye devam edin. Filin burunu daraltma işlemi için yine her iki sırada bir kenarlardan birer sık iğne eksik alarak daraltın.

Bu şekilde daraltmaları toplamda 8 sıra sık iğne kalana kadar devam edin. 8 Sıra kaldıktan sonra filin burunun uzun kısmını yapmak için yaklaşık 26 sıra kadar arka kısım sık iğne ön kısım üçlü tırabzan şeklinde örmeye devam edin.

Filin burun kısmının ucuna bebeğin emziğini takmak için bir ilik açın. Ve ilikten sonra 3 sıra daha örüp, burun kısmını bitirin.

Sonrada iliğin 7 sıra üstüne bir düğme dikip, ilikleyin. Yukarıdaki fotoğrafta gözüküyor. Böylece ortaya bebeğin emziğinin sapını geçirebilirsiniz.

Fil Tulumun Kulakları Nasıl Örülür?

Fil tulumun Üstteki büyük kulaklarını örmek için krem renkli iple sihirli halka yapın ve içine 7 tane sık iğne yapın. Sonra 3 zincir ile yukarı çıkın. Her sık iğneye 2 şer kez batarak 14 tane ikili tırabzan örün. Sonra tekrara 2 zincir çekip, üst sıraya geçin belli sıralarda arttırma yaparak tırabzan sayısını 19 a çıkarın.

Sonra tekrar sarı renkli ipe geçip, 2 sıra daha örüp, kulağın birini bitirin. Sonra yine diğer üstteki büyük kulağı anlattığım şekilde örün.

Şimdi sıra alttaki küçük kulakları örmeye geldi. Bunun içinde yine krem renkli ip ile sihirli halka yapın ve içine 6 tane sık iğne yapın. Sonra tekrara 2 zincir ile yukarı çıkın ve tüm sık iğnelere yine 2 şer kez batarak toplamda 12 tane ikili tırabzan yapmış olun.

Sonrada sarı renkli ipe geçip, yine iki sıra daha örüp filin küçük kulağının birini bitirmiş olacaksınız. Şimdi tekrar aynı şekilde ikinci küçük kulağa başlatın ve örün.

İki tane büyük kulakları üste, iki tane küçük kulakları altta olacak şekilde filin ön yüzüne sadece beyaz tarafından dikin.

Fil Tulumun Arka Kısmı Askıları Nasıl örülür?

Tulumun arka kısmından tam ortada olacak şekilde 34 adet üçlü tırabzan örün. Daha sonra 2 zincir çekip, yukarı çıkın ve kenarlardan birer tırabzan eksilterek bir sıra sık iğne örün. Sonra tekrara 3 zincir çekip yukarı çıkın. Yine kenardan birer sık iğne eksilterek, 1 sıra 3 lü tırabzan örün. Sonra yine 2 zincir ile yukarı çıkıp, kenarlardan birer tırabzan eksilterek bir sıra sık iğne örün.


Fil Tulum Nasıl Örülür? (Baştan sona anlatımlı)



Toplamda 4 sıra arka parçayı ördükten sonra sağ kısıma 9 tane sık iğne batın ve 1 sıra arka tarafında sık iğne ön tarafında üçlü tırabzan yaparak örün. Boyutunu siz ayarlayın. Yada yukarıya koyduğum fotoğraftan yakınlaştırarak sayabilirsiniz.

Aynı işlemi sol taraftan 9 sık iğne yaparak tekrar edin ve sol askıyı da bitirin. 

Fil Tulumun Bacak iç Kısmı Nasıl Örülür?

Birleşen bacaklara düğme dikmek ve ilik açmak için krem ip ile önce ön bacak aralığı boyunca sık iğne çekin. Tüm ağ kısmını tamamlayınca 2 zincir ile yukarı çıkın, belli aralıklarda ilik açarak bu sırayı sık iğne örün. Sıra tamamlanınca son sırayı yapmak için 2 zincir çekin ve sık iğne örerek ağ kısmının ön yüzünü tamamlayın.
Arka ağ kısmını örmek için bacak aralığı boyunca sık iğne batın ve üzerine 2 sıra daha sık iğne örün. İliklerin tam karşılığına 1er tane düğme dikin.


Fil tulumun zor kısımları, örgü kısımları bittiğine göre şimdi dişleri ve gözlerini yapmaya geldi. Gözlerini isterseniz örüp dikebilir. Yada benim gibi hazır satılan oynar gözlerden alıp, sıcak silikon ile yapıştırın. Sonrada burnun iki kenarına diş yapın. Bunu da ister keçeden keserek yapın. İsterseniz benim gibi diş şeklinde örgü örüp, dikin. Yanı tamamen sizin hayal gücünüze kalmış. 

Elimden geldiğince yapılışını anlatmaya çalıştım. Umarım örecek olanlara azda olsa yardımcı olurum. Takıldığınız yer olursa bana nasıl ulaşacağınızı biliyorsunuz. 😖


0 comments: