29 Mart 2017 Çarşamba

Tokideki Sesin 9 Aylık Hamilelik Günlüğü

Merhabalar sevgili okurlar,
Tokideki Sesin hamilelik günlüğüne 9 aylık ile devam...
Eveeet son aya ulaşmış bulunmaktayım. Bugün karşınızda 37 haftalık bir gebe var. Artık son haftalar içindeyim. Bakalım benim sürpriz yumurta ne zaman dünyaya gelecek, göreceğiz.
Gerçi dünkü NST randevusunda az kalsın sezaryen olarak dünyaya gelecekti. Neyse ki son anda kurtuldum. İsterseniz en başından yazayım.

Sabah 9 da randevum vardı.
Kocişkom iş yerinden izin alıp, çocuklarda o gün okula gitmeyerek, hep birlikte sabahın köründe -küçük hanım için- hastahaneye  gittik.   Yolların engebeli ve çukuru birde yeni arabamızın çok sallaması yüzünden sabah yediğim iki lokma kahvaltı sürekli ağzımdaydı. Birde karnım sanki bir salıngaçtaymış gibi sallana sallana hasta haneye gittim. İlk olarak doktor kontrolü daha sonrada NST ye girdim.  İlk 15 dakika sorunsuz giden süreç sonrasında kasıklarımda kasılma, karnımda acıma hatta soğuk soğuk terleme ve gözümde kararma olmaya başlayınca hemen hemşireye bildirdim. Hemşire yatağın başını kaldırıp, su verdi.  sonra hemen bir iki dakika içinde tekrar rahatlayıp, düzeldim. Tabi bu sırada çocuğun kalp atışları hızlanıp, benim sanmış tavan yapmış şekilde çıkmış. Doktor Nst sonucunu görünce: ''Senin sancın ve çocuğun kalp atışları yüksek çıkmış. Daha önceki doğumun sezaryan mıydı?'' diye sordu. Ben ''hayır normal doğumdu'' deyince... Doktor: ''Bir şeyler ye. Bol bol su iç. Bir yarım saat kadar sonra bir daha Nst ye gir.'' dedi. Tabi ben ve eşim panik! ''Eyvah sezaryen mı olacağım'' diye...

Çocuklar ile birlikte öğlen yemeği yiyip, bol bol su içip, biraz yürüyüş, bol bol dinlenip tekrar Nst ye girdim. Bu sefer biraz düşüklük olmuş. Ama halen yüksek olunca. Doktor: ''Acaba Nst makinesinde bir sorun mu var? Son kez başka bir makineye yine bağlan. Ama bu sefer bir küçük meyve suyu iç. Belki tansiyonun düşmüş yada kan şekerin düşmüş. Oda çocuğun kalp atışını hızlandırmış olabilir'' dedi. Ben yine bol bol dinlenip, küçük bir kutu kayısı suyu içtim. Sonrada dualar ile tekrar Nst ye girdim. Güya basit bir kontrol için gittiğim hastahaneden az kalsın yatışım yapılıp, doğurup çıkacaktım. Şaka gibi...

Böylece 3. kez yine Nst ye girdim. Çok şükür ki son Nst sonucum  normal çıktı. Aslında normalden biraz daha yüksek. Ama öyle korkulacak yükseklikte olmayınca; 1 hafta sonra tekrar kontrole gelmem istenilerek. Hasta haneden ayrıldım.

Tokideki Sesin 9 Aylık Hamilelik Günlüğü

Yukarıdaki fotoğrafta da görüldüğü üzere ellerim resmen balon gibi şişti. Özellikle sabahları uyandığımda ellerim ve ayaklarım öyle şiş oluyor ki. Ne doğru düzgün ayaklarımın üzerine basabiliyor. Nede parmaklarımı hareket ettirebiliyorum. Doktor bu şişliğin son haftalar olduğu için normal olduğunu söylüyor. Ama ben 2 kez daha hamilelik geçirmiş tecrübeli bir gebe olduğum için biliyorum ki. Bu şişlik diğer gebeliklerime kıyasla fazla. Buda sanırım kız çocuğuna gebe olduğum için olsa gerek.

Kilom 78 oldu. Bakalım. doğurana kadar 80 i görecek miyim? Göreceğiz...
Şuanda ha doğurdu, ha doğuracak durumda etrafta ağır vasıta gibi dolaşmaktayım. Allah sonumuzu hayır etsin. İnşallah Allah'ın izni ile kazasız-belasız kolay bir doğum olur da. Kızımı sağlıkla kucağıma alabilirim, İnşallah... (AMİN)

Şuanda benim gebeliğimi bilen ve merak eden tüm okurlarımdan da dua dua dua bekliyorum. Çünkü şuanda tek ihtiyacım DUA...


27 Mart 2017 Pazartesi

Anlatımlı Örgü Çıngırak Ve Örgü Uyku Arkadaşı Yapılışı

Yağmurlu ve kapalı bir Ankara gününden herkese selamlar, bugün günlerden 27 mart. Yani bizim tanışma yıl dönümüz.  Bugün ilk defa eşimle birbirimizi tanıyıp, arkadaş olmuştuk. İyi ki de olmuşuz. O günden bu zamana kadar hayatımda olan her güzel şeyi onunla birlikte yaşadım. Canım kocişkom iyi ki seni tanımış ve seninle evlenmişim.❤❤❤

Anlatımlı Örgü Çıngırak Ve Örgü Uyku Arkadaşı Yapılışı

Eveeet esas konuya geçelim. Bugün sizlere yukarıdaki fotoğraf karesinde de gözüken sevimli uyku arkadaşı ve  çıngırağın yapılışını kelimelerimin yettiği kadar tarif edeceğim. Umarım başarabilirim.

Hadi Bismillahirrahmanirrahim!....

Örgü Tavşan Kafası Nasıl Örülür?

İlk olarak beyaz renkli bir iple sihirli halka yapıp içine 6 tane sık iğne yapıyoruz. Daha sonra her sık iğne boşluğuna 2 defa batıp, 6 sık iğne oluyor 12 sık iğne.

3. Sırada ise sık iğne boşlukların birine tek batarken, diğerine çift batıyoruz. Böylece de 3. Sıradaki sık iğne sayısı 18 oluyor.

4. Sırada ise 2 tek bir çift sık iğne yaparak 24 tane sık iğne yapmış oluyoruz.

5. Sırada ise 3 tek bir çift batarak 30 tane sık iğne yapmış oluyoruz.

6. sırada ise 4 tane tek 1 çift batarak 36 tane sık iğne yapmış oluyoruz.

7. Sırada ise 5 tek 1 çift batarak 42 tane sık iğne yapmış oluyoruz.

8. Sırada ise 6 tek 1 çift batarak 48 tane sık iğne yapmış oluyoruz.

9. sırada ise 7 tek, 1 çift batarak 54 tane sık iğne yapmış oluyoruz.

Örgü Tavşan Kafası Nasıl Örülür?


10 ve 20 sıralarda hiçbir şekilde arttırma yapmadan yapmadan 54 tane sık iğne olarak örüyoruz.

21. Sırada ise eksiltme işlemlerine başlayarak 7 tek, 1 eksiltme yapıyoruz. Böylece sık iğne sayısı 48 e düşüyor.

22. Sırada ise 6 tek, 1 eksiltme yapıyoruz. Sık iğne sayısı 42 ye düşüyor.

23. Sırada ise 5 tek, 1 eksiltme yapıyoruz. Sık iğne sayısı 36 ya düşüyor.

24. Sırada ise 4 tek, 1 eksiltme yapıyoruz. Sık iğne sayısı 30 a düşüyor.

25. Sırada ise 3 tek, 1 eksiltme yapıyoruz. Sık iğne sayısı 24 e düşüyor.

26. Sırada ise 2 tek, bir eksiltme yapıyoruz. Sık iğne sayısı 18 e düşüyor.

27. Sırada ise 1 tek, 1 eksiltme yapıyoruz. Sık iğne sayısı 12 ye düşüyor.

Örgü Tavşan Kafası Nasıl Örülür?


Örgü tavşanın kafasını yaptıktan sonra iğne ve iplik ile tavşanın ağız ve gözlerini işleyin. Yada tuhafiyecilerde hazır satılan gözlerden de koyabilirsiniz. Ben bu oyuncağı yeni doğacak kızım için ördüğüm için ağzına alır sonrada o gözleri yutar diye korktuğum için kullanmadım. Siz bu oyuncağı daha büyük çocuklar için yapıyorsanız kullanabilirsiniz. Tercih size kalmış.

Sonrada yukarıdaki fotoğraf karesinde de yer aldığı üzere tavşanın 2 kulağı ve çıngırak yapacaksanız yuvarlak bir parça, Uyku arkadaşı yapacaksanız pelerini örün. Sonrada içlerini elyaf ile doldurup, dikin. Tabi çıngırağın içine bir tane kinder sürpriz yumurtasının içine kum boncuk doldurup, koyun. Böylece oyuncağı her salladığınızda ses çıkarıyor. Uyku arkadaşının içine koymayın. Yoksa o ses ile bebeğiniz bırak uyumayı. Uykusu dahi varken, uykusu dağılır.


Uyku arkadaşının pelerini istediğiniz şekilde örün. Benim ördüğüm modelden yapmak isteyip, nasıl yapıldığını bilmeyenle varsa hiç çekinmeden sorabilir. İlk fırsatta onunda yapılışını paylaşırım.

Anlatımlı Örgü Çıngırak Yapılışı

Tavşanı erkek bebek için yapıyorsanız boynuna bir papyon. Kız bebekler için yapıyorsanız kulağına bir çiçek yada kurdele yapabilirsiniz. Böylece tavşanınızı daha sevimli oluyor. 

Yapacak olanlara şimdiden kolay gelsin. Takıldığınız yerleri sormayı unutmayın....

24 Mart 2017 Cuma

5. Sınıf Bilim Uygulamaları ve Sosyal Bilgileri Dersleri için Yapılan Proje ödevleri (Sunum ve Skeç)

Merhabalar sevgili arkadaşlar. Bugün sizlere özellikle benim gibi 5. sınıf velisi olan annelere fikir vermek maksatlı oğlumun iki tane proje ödevini paylaşmak istiyorum. Çünkü 5. sınıf zaten başlı başına çocuklar ve sizler için bir afallama dönemi...  O yüzden bu tarz ödevlerde insan bir ilham ve bilgi kaynağı arıyor. Sonrası zaten kendiliğinden çorap söküğü gibi geliyor.

İlkokul 4. sınıfta iken bize bir kağıt göndermişler ve o kağıttan 3. tane ders seçmemizi istemişlerdi. Tabi bunun 5. sınıf için bir seçmeli ders olduğunu belirtmiş, başkada bir şey belirtmemişlerdi. Burada da paylaştığım üzere o listede yazan İngilizce, Bilim Uygulamaları ve Zeka Oyunlarını seçmiştik. Peki iyi mi ettik diye sorarsanız da; sizlere şunu belirtmek istiyorum ki İngilizce desi yerine Beden ve Müzik gibi seçimler yapmayı dilerdim. Çünkü bu seçmeli derslerde aynı diğer derslerde olduğu gibi sınav yapılıyor. Çocuk ayrıca bu dersler içinde ayrıca çalışması gerekiyor. Tabi buda karne notuna etki ediyor. O sebepten çocuğu 5. sınıfa geçecek annelere benden bir tavsiye seçmeli dersleri çocuğun çok iyi bildiği yada çalışmak için ayrıca bir efor harcamadan geçebileceği dersleri seçin.

Seçmeli Bilim Uygulamaları dersi; aslında bir araştırma ve düşünüp fikirler verme dersi olduğu için çocuklar için güzel bir ders... Lakin, bu dersin ödevleri ve projeleri çok olduğu için çocuk diğer dersin ödevlerini yapmaya pek zamanı kalmıyor. Yada günlük çalışma saatini biraz daha yükseltmesi gerekiyor. Buda çocuğun derslerden bıkma, soğuma ve ders çalışmama isteği uyandırıyor. 😞

Geçen hafta seçtiğimiz Seçmeli Bilim Uygulamaları dersi için ''geçmişten günümüze gelen aydınlatma sistemleri'' hakkında bir araştırma yapıp, onuda powerpoint ile sunum yapması gerekiyordu. Daha bu sene bilgisayar dersi gören bir çocuk olduğu için powerpoint kullanma bilgisi yok denecek az. O yüzden o programı öğretmek bana düştü. (gerçi benim bilgimde öyle çok denecek kadar yok. Ama hiç yoktan iyidir demi 😉 )

Oğlum önce geçmişten günümüze gelen aydınlatma çeşitlerini araştırıp, tüm gerekli bilgileri bir dosyada topladı. Daha sonrada o bilgilere uygun resimler bulup. Aşağıdaki videoda da gördüğünüz gibi bir sunum hazırladı.



5.Sınıf öğrencisi artık ortaokul öğrencisi sayıldığı için her ders için ayrı hoca giriyor bildiğiniz üzere.

Sosyal bilimleri dersindeki öğretmeni de çocuklara sosyal bilgisi dersinde ki 'bilim insanları' konusunda yer alan bilim adamlarını her bir çocuğa vermiş. Böylece çocuk o bilim adamının kıyafetine girip, onun yaptığı buluşu yapıp, sanki o bilim adamıymış gibi küçük bir skeç yapması gerekiyordu.

Benim oğluma Galileo (Galile)1564-1642 yıllarında yaşamış bir bilim adamı çıktı.
Galileo Kendi yaptığı teleskopla ilk kez Güneş'i, Ay'ı, Jüpiter'in uydularını gözlemlemiş. Dünya'nın Güneşin etrafında döndüğünü savunmuş. Bu Savunduğu düşünce yüzünden ise kilise tarafından cezalandırılmış. 
Biz bilgileri araştırıp, küçük çaplı bir skeç hazırladık. Oğluma ise Galileo da bulunan beyaz sakalı taktım. (Beyaz sakalı ise daha önceden Nasrettin hoca kostümü için yaptığım sakaldı.)

Buluşu olan Teleskobu ise evdeki biten folyo ruloları ve gözlük camı ile yaptık.


Sonuç olarak ise çok şükür ki bu proje ödevini de kara kuzum yüzünün akı ile önce kendi emeği, sonrada bizim yardımlarımız ile atlatmış oldu. Tabi bu proje ödevleri biter mi? Yoook nerdeee! Daha var. Bakalım daha nasıl ödevler karşımıza çıkacak. Yaşayıp, göreceğiz....


21 Mart 2017 Salı

Anlatımlı Örgü Bebek Uyku Tulumu Yapılışı

Merhabalar arkadaşlar, bu sezon özellikle örgü battaniyelerin yerine geçen bebekler için uyku tulumundan bende doğacak kızım için ördüm. Bu uyku tulumlarını; ana kucağı, bebek arabası ve pusetlerin içinde çok rahat şekilde kullanılabiliyor. Bir kere kenarları düğme ile iliklendiği için çocuğun üstünü açma gibi bir olasılığı kendiliğinden kalkıyor.

Anlatımlı Örgü Bebek Uyku Tulumu Yapılışı

Şimdi de size yukarıda ki fotoğrafta da gördüğünüz krem renkli, araba süslemeli, uyku tulumunun nasıl örüldüğünü paylaşmak istiyorum. Belki sizde doğacak bebeğiniz yada yakın arkadaş veyahut akrabanızın yeni doğacak bebeği için bu uyku tulumundan örmek istersiniz. Kim bilir? 😉

Haydi başlayalım!...

Uyku Tulumu Malzemeleri

  • 5 numara şiş
  • 3 numara tığ
  • 4 tane krem renkli ip
  • Kenarları için istediğiniz renkte büyük düğmeler
  • Ve süslemesi için gerekli yine istediğiniz renkte ip ( ben düğmelerin renginde ipler kullandım)
  • İçi için astar
  • İğne
  • İplik

Uyku Tulumu Nasıl Örülür?

İlk olarak 5 numara şişe 68 ilmek atarak başlayın. Daha sonra iki ters iki düz olarak lastik örün. Lastiği de ister göz kararı isterseniz de 15 sıra kadar yapın.

Örgünün lastiğini yaptıktan sonra sıra yeni doğan bebek uyku tulumunun modelini koymaya geliyor. Bunun içinde kenarlarına düğme dikeceğiniz yere 8 ilmek haraşo örgü örün.  (İki kenar ve birde orta olmak üzere 3 tane burgu modeli var. Fotoğrafta da gördüğünüz gibi.)

2 ilmek ters örgü 8 ilmek düz örgü sonra yine 2 ilmek ter örgü örün. Burgu modelinin koyulacağı bir kutucuğu ayarladık. Şimdi de sıra araba figürünün yapıldığı boşluğu yapmaya geldi.

12 ilmek düz örgü. şimdi yine burgu için 2 ilmek ters örgü 8 ilmek düz örgü ve yine 2 ilmek ters örgü örün. Sonra diğer araba figürünün dikildiği kareyi yapmak için yine 12 ilmek düz örgü örün.

Şimdi sıra son burgu yerini ayarlamaya geldi bunun içinde yine 2 ilmek ters örgü, 8 ilmek düz örgü ve 2 ilmek ters örgü örün. Sonrada son olarak kenarda kalan 8 ilmeği haraşo örün. Kenar düğmeleri için bırakılan boşluk.



Anlatımlı Örgü Bebek Uyku Tulumu Yapılışı

Modeli koyduktan sonra her 8 sırada bir 3 tarafında burgu işlemini yapın. Kenarlardan 8 diş haraşo olduğunda ise iki kenara düğme iliği açın. 12 ilmek düz örgüyü ise ters olarak örün. Böylece araba süslemesinin dikileceği kareler oluşacak. Bu şekilde 2 sıra örün.


Anlatımlı Örgü Bebek Uyku Tulumu Yapılışı

Örgünün açılmış hali yukarıdaki fotoğraftaki gibi... Fotoğrafı bilgisayarınıza kaydedip. Sonrada büyüterek ilmek sayısını tam net olarak çıkarabilirsiniz. Tabi takıldığınız yerleri hiç çekinmeden sorabileceğinizi artık hatırlatmama gerek yok sanırım. 😍

Anlatımlı Örgü Bebek Uyku Tulumu Yapılışı


Araba örgüsünü ise tığ ile ördüm. İstediğim renk ile renk renk araba örüp, sonrada tekeri için; siyah ip ile de küçük yuvarlaklar ördüm. Sonrada her arabanın altına iki tane siyah yuvarlakları da dikip. Ördüğüm arabayı ortadaki iki düz karelerin tam ortasına gelecek şekilde diktim.
Sonrada kenar düğmeleri ve süsleme işlemlerini yaptım.

Ben bu uyku tulumunu ördüğüm de henüz bebeğimin cinsiyeti tam belli değildi. O yüzden renkli arabalar örüp. O şekilde süsledim. Siz isterseniz farklı desen ve figürlerle de süsleyebilirsiniz. Tercih tamamen size kalmış. 
.
Örme işlemini bitirdikten sonra iki kenarda 8 er sıra olan haraşo dışında orta kısma uygun bir astar ayarlayıp, dikin. Dikme işlemini ben iğne ile gizli dikiş yaparak -elimle- diktim. Siz isterseniz makine ile de dikebilirsiniz.

Yeni doğan uyku tulumu modelini ben bu şekilde yaptım. Umarım sizlere iham olur. Benim modelimden ilham alarak ören kişiler bana fotoğrafını paylaşırsa bloğumda sizlerin uyku tulumlarına da yer veririm.


17 Mart 2017 Cuma

Lezzetli Tariflerin Yer Aldığı Site

Her anne mutfağında yemek yapar. Bu anne; çalışan yada çalışmayan olsun fark etmez. Çünkü anne olmak demek çocuklarına en sağlıklı ve doğal yemekleri yapıp çocuklarına yedirmek demektir. Ki buda mutfağında bizzat kendi ellerin ile yaptığı yemekler ile mümkün olur...

Lezzetli Tariflerin Yer aldığı Site


Yemek yapmaya evlendikten sonra merak saran. Anne olunca ise yemek yapmayı bir tutku haline getiren bir insanım. Mutfağımda farklı lezzet ve tatları denemeyi çok seviyorum. Tabi farklı lezzet ve tatları denemek için bir ilham kaynağım. Arada bir göz attığım lezzetli tariflerin yer aldığı. Ve her tarifinin tuttuğu güvendiğim bir site olması gerekli. Lezzet.com.tr Benim sürekli göz attığım bir site. Bu site en lezzetli pasta tariflerinden, pratik yemek tariflerine kadar bir sürü seçeneği bağrında taşıyan bir site... Hele birde kurabiyelerinizin nasıl uzun süre taze kalacağından; Tavuğun ve balığın nasıl daha lezzetli pişirileceğine dair püf noktaların yer aldığı bir kategori var. Özellikle o kategorideki hemen hemene her yazıyı bizzat okuyup, uygulamış bir insanım.

Lezzetli Tariflerin Yer Aldığı Site


Yaptığım yemeklerin lezzetli olması ve yiyen her insanın yemeklerime iltifatlar etmesi beni mest ediyor. O yüzden özellikle evimde bir misafir ağırlayacağım zaman hemen lezzet.com.tr. sitesinden bir kaç tarif denerim. Denerim, çünkü bilirim ki bu sitedeki tarifler detaylı açıklaması ile kafamı karıştırmadan kolaylıkla yapabileceğim tarifler oluyor.

İnternette bir sürü yemek tarifi veren siteler var. ''Bu sitenin farkı ne?'' Diyebilirsiniz. Diğer bir çok yemek sitesinin aksine içerik ve tarif anlamında beni çok tatmin etti bu site. Çünkü son derece ünlü şeflerin de özel tariflerini burada bulmanız mümkün. Kendi ağızlarından kendi özel tariflerini evinizde kolayca deneyebilirsiniz. Ve ayrıca yukarıda da yazdığım gibi her yaptığım tarifte mükemmel sonuç aldım. O yüzden sizlere gönül rahatlığı ile öneriyorum. Bence hiç vakit kaybetmeden bu akşam yemeği için değişik bir alternatif tarif deneyebilirsiniz...



16 Mart 2017 Perşembe

Sütlü Mısır Unu Helvası Tarifi

Hamileliğim sürecinde tatlı bir şeyler yemeyi -ara arada olsa- canım çok istedi. Tabi tatlı dediysem öyle uzun boylu baklavalar açmaktan ziyade daha hafif sütlü tatlılar yada hemen 5 dakikada hazırlanan helva çeşitleri yaptım.

Helva konusunda ne kadar geliştiğimi beni uzun süredir takip edenler bilir. Özellikle irmik helvasının elmalısından, havuçlusuna kadar bir sürü çeşidini yaptım. Bu postun en altına diğer helva tariflerimi de bırakacağım. İsteyen gidip, bir göz atabilir.

Sütlü mısır unu helvası nasıl yapılır?

Bu seferki helva tarifim çok farklı bir ana malzeme olan mısır unundan yapılmış bir helva. Mısır unu girdiği tariflere nasıl  lezzet kattığını özellikle Karadenizli arkadaşlar bilir. İnanın sütlü mısır unu helvası da en az diğer helvalar kadar lezzetli bir tarif. Üstelik klasik helva yemekten bıkmış yada damak tadı farklı lezzetler arayan kişiler için çok güzel bir tercih. Ben bu tarifi ilk kez yapmama rağmen, bayıldım. Bundan sonra ara ara bu tarifi mutfağımda yapıp, misafirlerime ve komşularıma da ikram etmeyi düşünüyorum. Bakalım onlar tadınca; sütlü mısır unu helvası hakkında ne düşünecekler?

Sütlü mısır unu helvası malzemeleri

  • 2 su bardağı mısır unu
  • 1 su bardağı toz şeker
  • 125 gr tereyağı
  • 1 su bardağı süt
  • 1 su bardağı su
  • 1 çay bardağı pekmez


Sütlü mısır unu helvası nasıl yapılır?

İlk olarak yayvan bir helva tenceresine tere yağını koyup, eritin.  Daha sonra ise mısır ununu ilave edip, sürekli karıştırarak unun kokusu çıkana kadar kavurun. Bu kavurma işlemini 5- 10 dakika arası kavursanız kafi. Diğer irmik helvaları gibi uzun süreli kavurmanıza gerek yok. Unun kokusu çıksın yeter.

Sütlü Mısır Unu Helvası Tarifi


Diğer taraftan ise bir kase içinde süt, su, pekmez ve şekeri iyice karıştırıp, şekeri eritin. (Şerbet kaynatılmıyor). Kavrulmuş mısır ununa dikkatlice şerbeti ilave edin. Karıştırarak yavaş yavaş... Şerbeti çeken mısır unu bir macun kıvamına geldiğinde tencerenin üzerine bir kağıt havlu örtüp demlenmeye bırakın.Yarım saat sonra istediğiniz şekli vererek servis yapabilirsiniz. 

Sunum ve süsleme yine sizin damak tadınız ve göz zevkinize kalmış. Ben bu sefer mısır unu helvalarıma yuvarlak şekiller verip, üzerine çikolata sosu sıktım. Siz isterseniz. Dondurma, antep fıstığı veyahut çam fıstığı ile de süsleyip, servis yapabilirsiniz...

Yapacak olanlara şimdiden kolay gelsin ve afiyetler olsun.







14 Mart 2017 Salı

Şimşek Mecqueen Karakteri Ve Çantası

Çocuğu olan her kişinin bildiği üzere, çocuklar dönem dönem bazı çizgi film karakterlerine daha çok bağlanır. Ve o karakterlerin oyuncakları, kostümleri, kıyafetleri ve çantalarından sahip olmak isterler. Bir dönem pepe, bir dönem örümcek adam gibi karaktere bağlı olan Efe, şimdilerde ise şimşek mcqueen karakterine ayrı bir şekilde bağlı...

Okula giden bir çocuk olduğu için en çok ihtiyacımız olan okul çantaları... Geçen hafta karşıma çıkan karakterdukkani.com sayesinde Efe'nin çok beğeneceği ve benim gönül rahatlığı ile oğlumun kullanmasına izin verebileceğim. Lisanslı çantalar ile karşılaştım. Üstelik bu çantalar şimşek mcqueen karakterli çantalardı. 👍

Şimşek Mecqueen Karakteri Ve Çantası

Çantayı sipariş ettikten kısa süre bir sonra elimize ulaştı. Efe okulda iken kapımı çalan kargo ile çantaya sahip oldum. Çantayı Efe'nin yatağının üstüne bırakıp, ona sürpriz yaptım. Efe okuldan gelince çantasını yatağın üzerinde görünce o kadar çok sevindi ki sevincini anlatmaya kelimelerim yetmez. Çantasını bağrına basıp, zıp zıp zıplayarak sürekli bana teşekkürler edip, beni öpücük yağmuruna boğdu. 😂

Onun o sevincini görmek zaten her şeye değerdi. Sizlerde çocuklarınızı arada şımartmak ve onları çok mutlu etmek istiyorsanız. Bu siteye bir göz atın derim. Çünkü site gerçekten de çok güvenilir bir site. Kapıda ödeme seçeneği ile isterseniz sipariş ettiğiniz ürünün ödemesini elimize ulaştıktan sonra yapabilirsiniz.

Şimşek Mecqueen Karakteri Ve Çantası


Şimdi siteye şimşek mcqueen diğer ürünlerini sipariş etmek için inceliyorum. Çünkü şimşek mcqueen  nevresiminden, kostümüne, hatta doğum günlerinde kullanacağınız konsepte uygun parti malzemelerine kadar bir sürü ürün seçeneği var.  Şimşek mcqueen oyuncakları ise o kadar güzel ve orjinal ki siz dahi bu oyuncaklar ile oynamak istersiniz. Çünkü ben oğlumla birlikte birde kendim için şimşek mcqueen oyuncağı alıp, araba yarışı yapmayı düşünüyorum. Ne yani anneler oynayamaz diye bir kaidemi var? 😉

11 Mart 2017 Cumartesi

Tokideki Sesin 8 Aylık Hamilelik Günlüğü

Merhabalar arkadaşlar.
Tokideki sesin hamilelik günlüğüne 8. aylık ile devam etmek istiyorum. Aslına bakarsan yine geç kalınmış bir yazı. Neden mi? Geç kalınmış çünkü şuanda tamı tamına 35 haftalık bir hamileyim. Şunun şurasında 2 hafta sonra 9. aya girecek bir hamile olarak size yazmaktayım.

Tokideki Sesin 8 Aylık Hamilelik Günlüğü

8. ayda iyiden iyiye büyüyen karnım yüzünden hareket etme imkanım iyice kısıtlandı. Misal bir yere oturduğumda yada yattığımda destek almadan kendi başıma kalkmam imkansız hale geldi. Birde ayaklarım resmen hobit ayakları gibi oldu. Geçen hafta rutin doktor kontrolüne giderken sürekli babaanne ayakkabılarını giymekten gına geldiği için. ''Hiç olmazsa babet bari giyeyim'' diye, babetlerimi çıkarmıştım. Ama o kadar çok zorlamama rağmen o babetlere ayaklarımı sokamadım. Sonunda giymekten vazgeçip. Yine babaanne ayakkabılarına döndüm. 😒

Gittiğim doktor kontrolünün hamileler için açılmış diş bölümünden hamile iken çürümüş bir dişime de doktor tasdiki ile dolgu yaptırdım. Diş koltuğunda uzanıp, dişime dolgu yaptırırken kızım bir rahat durmadı. Sürekli kıpır kıpır kıpırdanıp, tekmeler attı durdu. 😖

Evet evet kızım diyorum. Çünkü bizim sürpriz yumurta artık cinsiyetini net olarak gösterdi...😊 Evimize Allah'ın izni ile bir cimcime gelecek. Hayırlı gelsin.... (amin)

Geçen pazar günü sıcak havayı görünce kendimizi dışarı atıp, pikniğe gittik. Çokta iyi oldu. Belkide 4 kişilik bir aile olarak yaptığımız son piknik bu. Bundan sonra Allah'ın izni ile 5 kişilik olarak gezmelerimize gidip, piknikler yapacağız...

Doğum çantamı hazırladım. Ancak halen çantanın içinde bazı eksik parçalar var. Onları da biran önce tamamlasam iyi olacak. Yoksa son anda bir yandan sancı ile uğraşırken, diğer yandan çantayı tamamlamak ile uğraşmak zorunda kalabilirim.

Efeyi halen okula götürüp-getirme işlemini ben yapıyorum. Benim o halimi gören diğer tanıdık veliler bana: ''sen daha buralarda mısın? Böyle giderse okul yolunda doğuracan'' diyorlar. Sahi ya: Ya okul yolunda sancım gelirse ben ne yaparım? Zaman zaman aklıma gelmiyor değil... Ama yinede son haftaya kadar götürmek istiyorum. Çünkü yürüyüş yapmak bana çok iyi geliyor. Belki bu sayede doğumum kolay olur. İnşallah kolay olur....

Oooo buraya yazdıkça aklıma bir sürü şey geliyor. Ama hepsini yazıp ne kendimi daha fazla yormak; nede sizleri daha fazla sıkmak istemiyorum. O yüzden burada kessem iyi olacak...

Hııı son bir şey daha; kan değerlerim de ki düşüş geçen haftaki kan tahliyesinde yükselmiş olarak çıktı. Ohhh be! Sonunda.... 🙆
Tamam tamam sustum ve kaçtım.... 🙈🙉🙊

9 Mart 2017 Perşembe

FİL TULUM MODELİ VE YAPILIŞI

Merhabalar sevgili okurlar...

Bugün sizlere öreli yine bayağı bir zaman olan. Hatta bir tane örmek kesmeyip; hemen ikincisini ördüğüm filli bebek tulumunun yapılışını paylaşacağım...

FİL TULUM MODELİ VE YAPILIŞI

Yukarıda fotoğrafını gördüğünüz şirin fil tulumlarından sizlerde yapabilir. Hatta yapmakla kalmayıp, bu işin ticaretini dahi yapabilirsiniz. Çünkü bu tulumlardan yapıp, instragram satan kişiler var.
İsterseniz sözcükleri fazla uzatmadan hemen esas konuya geçelim...

Fil Tulum Nasıl Örülür? (Baştan sona anlatımlı)

Fil Tulum Malzemeleri

  • Bebek ipi iki renkli. (Ben şimdi tarifini paylaşacağım fil tulumu sarı ve krem renkli ördüm.)
  • 2.5 mm tığ

Fil Tulum Bacağı nasıl örülür?

Tuluma bacaklardan başlanır. İlk olarak bacağın birini örmek için krem renkli bir iple 60 tane zincir çekerek başlayın. Sonrada 3 zincir ile yukarı çıkıp, hemen dibine batarak 60 tane üçlü tırabzan yapın.Sonra tekrar 3 tane zincir çekip, yukarı çıkın. Sonrada tığ işi lastiği yapın. Bunun için bir tırabzan normal batarken diğer tırabzanı alttaki tırabzanın altından geçirerek batırın. Bu şekilde de sırayı tamamladıktan sonra tulumun bacak lastiği yapılmış oluyor.

Şimdi hemen sarı renk ipe geçip bir sıra sık iğne örün. Üst sıraya geçmek için yine 3 zincir çekip, 60 tane üçlü tırabzan örün. Sonra yine bir sıra sık iğne, Sonra bir sıra üçlü tırabzan şeklinde örmeye devam edin.  Daha ki bu şekilde 5 sıra üçlü tırabzan, yaklaşık bacak boyu 9 cm olana kadar örün.

Sonra o bacağın örme işlemini bitirip, diğer bacağın örme işlemine başlayın. O bacağı da yine aynı yukarıda tarif ettiğim şekilde örün.


Fil Tulum Bacağı nasıl örülür?



Fil Tulumun Beden Kısmı Nasıl Örülür?

Tulumun beden kısmı için sağ ve sol bacağın bize bakacak şekilde ağ kısmından birleştirin. Daha sonrada yine 3 zincir çekip yukarı çıkın. Sonra tüm beden kısmını üçlü tırabzan ile döne döne örün.

6 sıra bu şekilde hiç eksiltme yapmadan örmeye devam edin. 7 sırada ise eksiltme işlemine başlayın bunun içinde 9 tane üçlü tırabzandan sonra bir tırabzan atlayıp 10 tırabzanı öyle yapın. Bu şekilde her 10 tırabzandan sonra bir tırabzan atlayarak eksiltme işlemine devam edin.

3 sıra bu şekilde eksiltme işlemini yapın. Daha sonrada 4 sıra eksiltme yapmadan örün.

Fil Tulumun Ön Yüzü Nasıl Örülür?

Fil tulumun beden kısmını da bitirdikten sonra pantolon kısmı da bitmiş oluyor. Şimdi sıra ön yüzünde ön yüzüne yine aynı sarı renk ip ile iki kenarlarda eşit sayıda boşluk kalacak şekilde atlama yaparak başlayın. Ben yaklaşık 8 er tırabzan bıraktım diye hatırlıyorum. Siz bu bıraktığım tırabzan sayısında azaltma yada çoğaltma yapabilirsiniz.

Yine bacak kısımlarında yaptığımız gibi arka kısımlarında sık iğne örün. Ön kısımda ise 3 zincir çekip, yukarı çıkın ve üçlü tırabzan yapın. Filin ön yüzü toplamda 14 sıra olacak. 2 sırada bir kenarlardan 1 er tırabzan atlayarak daraltın. 


Fil Tulum Nasıl Örülür? (Baştan sona anlatımlı)


Fil Tulumun Burunu Nasıl Örülür?

Fil tulumun burun kısmını örmek için filin ön yüzünün başlangıcından tam orta yerinden 24 tane sık iğne örün. Sonra yine arka yüzünde sık iğne ön yüzünde üçlü tırabzan yaparak örmeye devam edin. Filin burunu daraltma işlemi için yine her iki sırada bir kenarlardan birer sık iğne eksik alarak daraltın.

Bu şekilde daraltmaları toplamda 8 sıra sık iğne kalana kadar devam edin. 8 Sıra kaldıktan sonra filin burunun uzun kısmını yapmak için yaklaşık 26 sıra kadar arka kısım sık iğne ön kısım üçlü tırabzan şeklinde örmeye devam edin.

Filin burun kısmının ucuna bebeğin emziğini takmak için bir ilik açın. Ve ilikten sonra 3 sıra daha örüp, burun kısmını bitirin.

Sonrada iliğin 7 sıra üstüne bir düğme dikip, ilikleyin. Yukarıdaki fotoğrafta gözüküyor. Böylece ortaya bebeğin emziğinin sapını geçirebilirsiniz.

Fil Tulumun Kulakları Nasıl Örülür?

Fil tulumun Üstteki büyük kulaklarını örmek için krem renkli iple sihirli halka yapın ve içine 7 tane sık iğne yapın. Sonra 3 zincir ile yukarı çıkın. Her sık iğneye 2 şer kez batarak 14 tane ikili tırabzan örün. Sonra tekrara 2 zincir çekip, üst sıraya geçin belli sıralarda arttırma yaparak tırabzan sayısını 19 a çıkarın.

Sonra tekrar sarı renkli ipe geçip, 2 sıra daha örüp, kulağın birini bitirin. Sonra yine diğer üstteki büyük kulağı anlattığım şekilde örün.

Şimdi sıra alttaki küçük kulakları örmeye geldi. Bunun içinde yine krem renkli ip ile sihirli halka yapın ve içine 6 tane sık iğne yapın. Sonra tekrara 2 zincir ile yukarı çıkın ve tüm sık iğnelere yine 2 şer kez batarak toplamda 12 tane ikili tırabzan yapmış olun.

Sonrada sarı renkli ipe geçip, yine iki sıra daha örüp filin küçük kulağının birini bitirmiş olacaksınız. Şimdi tekrar aynı şekilde ikinci küçük kulağa başlatın ve örün.

İki tane büyük kulakları üste, iki tane küçük kulakları altta olacak şekilde filin ön yüzüne sadece beyaz tarafından dikin.

Fil Tulumun Arka Kısmı Askıları Nasıl örülür?

Tulumun arka kısmından tam ortada olacak şekilde 34 adet üçlü tırabzan örün. Daha sonra 2 zincir çekip, yukarı çıkın ve kenarlardan birer tırabzan eksilterek bir sıra sık iğne örün. Sonra tekrara 3 zincir çekip yukarı çıkın. Yine kenardan birer sık iğne eksilterek, 1 sıra 3 lü tırabzan örün. Sonra yine 2 zincir ile yukarı çıkıp, kenarlardan birer tırabzan eksilterek bir sıra sık iğne örün.


Fil Tulum Nasıl Örülür? (Baştan sona anlatımlı)



Toplamda 4 sıra arka parçayı ördükten sonra sağ kısıma 9 tane sık iğne batın ve 1 sıra arka tarafında sık iğne ön tarafında üçlü tırabzan yaparak örün. Boyutunu siz ayarlayın. Yada yukarıya koyduğum fotoğraftan yakınlaştırarak sayabilirsiniz.

Aynı işlemi sol taraftan 9 sık iğne yaparak tekrar edin ve sol askıyı da bitirin. 

Fil Tulumun Bacak iç Kısmı Nasıl Örülür?

Birleşen bacaklara düğme dikmek ve ilik açmak için krem ip ile önce ön bacak aralığı boyunca sık iğne çekin. Tüm ağ kısmını tamamlayınca 2 zincir ile yukarı çıkın, belli aralıklarda ilik açarak bu sırayı sık iğne örün. Sıra tamamlanınca son sırayı yapmak için 2 zincir çekin ve sık iğne örerek ağ kısmının ön yüzünü tamamlayın.
Arka ağ kısmını örmek için bacak aralığı boyunca sık iğne batın ve üzerine 2 sıra daha sık iğne örün. İliklerin tam karşılığına 1er tane düğme dikin.


Fil tulumun zor kısımları, örgü kısımları bittiğine göre şimdi dişleri ve gözlerini yapmaya geldi. Gözlerini isterseniz örüp dikebilir. Yada benim gibi hazır satılan oynar gözlerden alıp, sıcak silikon ile yapıştırın. Sonrada burnun iki kenarına diş yapın. Bunu da ister keçeden keserek yapın. İsterseniz benim gibi diş şeklinde örgü örüp, dikin. Yanı tamamen sizin hayal gücünüze kalmış. 

Elimden geldiğince yapılışını anlatmaya çalıştım. Umarım örecek olanlara azda olsa yardımcı olurum. Takıldığınız yer olursa bana nasıl ulaşacağınızı biliyorsunuz. 😖


8 Mart 2017 Çarşamba

Enerjisa Yeni Abonelik Sistemi İle Elektrik Aboneliği Artık Daha Kolay

İnsanların en temel ihtiyaçlarından biride barınmadır. Barınmak ise kendi içinde mecburi bir gereksinim olan elektrik, su, doğal gaz ve telefon gibi kaynaklara ihtiyaç duyulur.

Tokideki sesi takip edenler bilir ki yakın zamanda bir ev taşıma olayımız oldu. Ev taşımanın ne kadar zor bir süreç olduğunu hemen hemene hepiniz bilirsiniz. Yok eşyalarını topla, kolile, Eski elektrik, su, doğal gaz gibi. aboneliklerini kapat. Sonra yeni taşınacağın ev için elektrik, su, doğal gaz gibi abonelikler için ayrı ayrı hesap açtır derken resmen bir kaos içine giriyorsun.



Enerjisa'nın yeni online işlemler menüsünde yeni abonelik işlemleri ile ilgili açılan randevu sistemi diğer abonelik sistemleri yanında çok daha kolay ve rahat abonelik yaptırmanı sağlıyor. Bu sistem eskiden olduğu gibi ne yapılacağını bilmeyerek, hangi evrakların gerekli olduğunu bilmeyerek, prosedürler içerisinde kaybolmaktan kurtarmış.

Yeni abone olmak isteyenlerin merak ettiği ve ihtiyaç duyduğu tüm bilgiler Enerjisa internet sitesinde mevcut. 7 gün 24 saat aktif olan çağrı merkezinin çalışanları 44 4 372 numaralı telefonda müşterilerin tüm sorularına ayrıntılı olarak yanıt vermekte ve yeni abonelik için randevu almak isteyenlere de randevu vermekteler. Ancak yeni aboneliğin tüm aşamalarını daha ayrıntılı görmek, isteyenler için en doğru adres Enerjisa internet sitesidir. Sitedeki yeni abonelik işlemleri butonunu tıkladığımızda yaşadığımız şehir, ilçe, işlemin yapılmasını istediğimiz tarih, saati seçiyoruz ve bazı kişisel bilgileri giriyoruz. Başvuru onaylandığında randevu günü, saati bize sms ya da e-posta olarak haber veriliyor. Bununla birlikte sitede yaşadığımız il ve ilçeyi seçerek bize en yakın Enerjisa müşteri hizmetlerinin adresini öğrenebiliyoruz. Yeni abonelik alacağımız yerde daha önceden başka bir abonelik varsa ya da ilk kez abonelik alınacaksa yine tüm işlem ayrıntılarına internet sitesinden ulaşmak mümkün.

Gayet güzel yönlendirici bir sistem. Hangi evrakların yanında bulundurman gerektiğini, nereye, ne kadar güvence bedeli yatırman gerektiğini belirten, açıklayıcı bir düzenleme olmuş. Ve gereksiz zaman harcamadan randevu alarak işlem yapılması biz tüketiciler için çok güzel bir uygulama.

Benim buradan enerjisa'yı eleştireceğim tek nokta: Randevu onay ekranına gelmeden önce yanımızda getirilmesini istenen son sayaç bilgilerinin internet sayfasından bilgi girişlerinin olması. Ve ödeme güvence bedeli ile ilgili kredi kartıyla online olarak sistemden ödeyerek ilgili dekontun bilgisini yine bu oluşturulan forma girerek daha sonra randevu onay butonuna gelmesi daha doğru olmuş olurdu. Bu sayede yanımızda hiçbir evrak ve bilgiye gerek duymaksızın ilgili randevu saatinde gider ve imzamızı atıp, gelirdik. Diye düşünüyorum.


4 Mart 2017 Cumartesi

Rahat bir Nefes İçin Breathe Right Lavanta

Merhabalar sevgili arkadaşlar, bugün sizlere fikri Mühim adlı kuruluşun yeni bir projesi olan breathe right lavanta ürünü deneyimim hakkındaki düşüncelerimi paylaşmak için karşınıza geçtim.

Ben bu ürünü ilk kez 2013 yılında yine bir fikri mühim kampanyasında tanımış eşim ve çocuklarıma denetmiş ve sonucundan çok memnun kalmıştım. O zamanki deneyimlerimi yazdığım yazıyı okuyunca hatırladım ki; tam ihtiyacımız olduğu bir anda bu ürün elime ulaşmış. Zira bu kampanyası da aynı şekilde oldu....

Tokideki sesi takip edenler bilir ki hamilelik sürecindeyim. Bu sebepten hamileliğin verdiği baskı ile zaman zaman nefes almakta çok zorlanıyorum. Özellikle gece yatarken nefesim tıkandığı için kalktığım anlar çok oluyor. Böyle anlarda lavanta yağı ve nane ruhu koklayarak rahatlamaya çalış-samda; tüm bu yöntemler o anda rahatlatıyor. Ancak bir müddet sonra tekrar burun tıkanıklığı yaşamaya devam ediyorum. Birde zaten kocaman karnım yüzünden doğru düzgün uyuyamam eklenince gece uyumak benim için ne kadar kabus bir durum olduğunu varın siz tahmin edin. 😞

Rahat bir Nefes İçin Breathe Right Lavanta

Yaklaşık bir ay önce faranşitiminde azdığı bir anda burun tıkanıklığı yaşadığımı ve uyurken ne kadar zor nefes aldığımdan eşime bahsedip: ''Acaba sizin kullandığınız breathe right alıp, kullansam mı?'' diye sormuş. Oda istersen bir dene demişti. Bu sözümün üzerine 2-3 gün geçti\geçmedi fikri mühim bana mail göndermiş breathe right lavanta ürününü kullanmak istiyor musunuz? diye
İstemem mi? İsterim!.. Hemi de öyle bir isterim ki ayıla-bayıla diye içimden geçirerek hemen projeye dahil oldum.😆

Ürün elime 3 hafta önce geçti. O günden bu zaman kadar her uykuda burnuma takıp öyle yatıyorum. Nasıl takıldığı zaten her bandın üzerinde resimlerle anlatılmış. O yüzden çok basit. Gece takıp, uykuya dalıyorum. Sabah kalktığımda ise hiçbir şekilde ne burnumdan çıkma nede açılma olmadan gece taktığım gibi uyanıyorum. Ki nefes problemim çözülmüş olsada  hamilelik yüzünden halen ara ara karnımın verdiği baskı ve tuvalet ihtiyacı yüzünden kalkar ve yatak içinde sık sık dönerim.

Breathe right lavanta, burnuma takınca hissedilir şekilde burun kanatlarım açıldığını ve rahat nefes aldığımı anlıyorum. Ne gece ara ara uyandığımda, nede sabah kalktığımda burnumda hiçbir şekilde tıkanma söz konusu olmadan uyanıyorum. Çok şükür ki uyku sorunumun bir nedeni olan burun tıkanıklığımı atlattım. Geri kalan karnımdaki bebiş baskısından kurtumaya ise sayılı zamanlarım kaldı.

Üstelik bu üründe hiçbir şekilde ilaç içerme olmadığı için gönül rahatlığı ile kullanabiliyorum. Yoksa diğer türlü hamile bir kadının kullanmasında sakınca olurdu.

Bazen gün içinde evde olduğum anlarda dahi burnuma bu ürünlerden takıp, evde o şekilde duruyorum. Hamilelik geçiren anneler çok iyi bilir ki nefes sıkıntısı hamileliğin en büyük baş belasıdır. O sebepten gün içinde de sık sık daralma ve nefes problemi yaşadığım anlar oluyor. Aniden dışarı çıkmam gerektiği anda ise hemen burnumdan çıkarıp, bir ıslak bez yada su ile burnumda kalan yapışkan kalıntısından hemen kurtulabiliyorum. Böylece burnumda ne bir iz nede kalıntı olmadan gönül rahatlığı ile dışarı çıkabiliyorum.

Ben üründen çok memnunum halen kullanıyor ve kullanmaya da devam edeceğim. En azından hamilelik dönemim boyunca. Sonra bakalın neler olacak burun tıkanıklığından kurtulacak ve kullanmaya gerek kalmadan rahat rahat nefes alabilecek miyim? Yaşayıp, göreceğiz....

Benim buradan tüm burun tıkanıklığı yaşayan; özellikle hamile kadınlara tavsiyem sizlerde hemen breathe right lavanta burun bantlarından edinip, kullanın. Zaten tek kullanımdan sonra hemen etkisini hissedecek ve bundan sonra devamlı kullanmak isteyeceksiniz.

Not: Ben de "Fikri Mühim" olmak istiyorum diyorsanız;
bana, sultandonmez1@hotmail.com e-posta adresinden ulaşarak;
ad-soyad ve mail adresinizi iletin; ben de sizlere davet linki göndereyim.

2 Mart 2017 Perşembe

EFE YELEĞİ (Ata Yeleği) YAPIMI

Merhabalar sevgili okurlar. Bildiğiniz üzere bu ara en favori hobim örgü olduğu için,; bir sürü örgü ördüm. Taslağım da paylaşılmayı bekleyen daha çok model var. Bakalım zaman ve enerjim müsaade ettikçe paylaşacağım.

Bugün sizlerle yapımını paylaşacağım modelin ismi Efe yeleği yada ata yeleği olarak geçiyor. Bu yelekten erkek çocuklarınıza örüp, giydirin. Çünkü küçük adamlara gerçekten de çok yakışıyor. Bir badi yada gömlek üzerine harika oluyor. Yada benim gibi örüp, hediye edin. Tercih sizin...

EFE YELEĞİ (Ata Yeleği) YAPIMI

Efe Yeleği Nasıl Örülür? (Baştan sona anlatımlı)

Ben bu modelin iki boyunu ördüm. İki kardeşe hediye etmek için. Size vereceğim tarif küçük efe yeleği tarifi... Siz ilmek sayılarında arttırma yaparak büyük çocuklar için olanı örebilirsiniz. Bu modeli örerken çocuğa uygun bir yeleği ölçü olarak alıp, ona göre ilmek sayılarını ayarlayın....

Hadi bakalım başlayalım.... Bismillahirrahmanirrahim!...

Malzemeleri: Bebek ipi ister tek renk isterseniz iki renk seçebilirsiniz. Ve 3.5 numara şiş lazım...

Efe Yeleğinin Arka Kısmı Nasıl Örülür?

İlk olarak arka kısmını örmek için 60 ilmek atın. 6 sıra haraşo örün. Daha sonrada 40 sıra ön tarafta düz örgü, arka tarafta ters örgü olarak örün.

Daha sonrada arka tarafta iken ilk 10 ilmeği düz örün. Son 10 ilmeğe kadarda ters örgü örmeye devam edin. Son 10 ilmeğe gelince tekrar düz örün.

Böylece başta ve sonda 10 ar tane haraşo; orta kısımda ise 40 sıra düz örgü olmuş olacak.
Bu şekilde 5 sıra örün.

Efe Yeleği Nasıl Örülür? (Baştan sona anlatımlı)

Kol Oyuntusu Nasıl Yapılır?

5 sıra ördükten sonra koy oyuntusuna sıra geliyor. Kol oyuntusu için baştaki 10 haraşo dan 6 ilmeği kesin. 4 sıra haraşo kalıyor. O 4 ilmek haraşoyu yine haraşo olarak örün. Düz olan yerleri düz örgü olarak son 10 haraşoya kadar örmeye devam edin. Son 10 haraşonun hepsini yine aynı şekilde sıra sonuna kadar örün. Dönüşte ise diğer tarafın kol oyuntu-sunu vermek için yine baştan 6 ilmeği kesip, 4 ilmeği haraşo olarak örmeye devam edin.  Bu şekilde de kol oyuntusundan itibaren 20 diş olana kadar örmeye devam edin. 

Yaka Kısmı Nasıl Yapılır?

Düz tarafta iken 4 ilmek haraşo dahil 12 tane ilmeği düz olarak örün. Ortadan 24 ilmeği kesin. (Sonda 12 ilmek kalana kadar kesin). Kalan 12 ilmeği yine düz olarak örün. Sonda kalan 12 ilmeği 2 diş örün. 2 diş ördükten sonra o kalan 12 ilmeği de kesin.

Diğer tarafta kalan 12 ilmeği de yine aynı şekilde 2 diş olana kadar örün. 2 diş ördükten sonra o ilmekleri de tıp ki diğer taraflar gibi kesin.



Efe Yeleği Nasıl Örülür? (Baştan sona anlatımlı)

Efe Yeleğinin Ön kısımları Nasıl Örülür?

İlk olarak ön kısmın bir tarafını örmek için şişe 3 ilmek atın. Efe yeleğimizin ön kısımlarının ucu yukarıdaki fotoğraf karesinde de gözüktüğü gibi haraşo tekniği ile örülüyor.

Ön Kısmın Sol Tarafı Nasıl Yapılır?

3 ilmeği bir sıra örün.  Baştaki ilk ilmekten sonra hemen bir ilmek artırın. Sondaki son ilmekten önce tekrar bir artırma daha yapın. Böylece 3 ilmek ile başladığımız ilmekleriniz, 5 ilmek olacak. Arka yüzde hiç bir şekilde artırma yapmadan düz olarak örün. Artırma işlemlerini sadece ön yüzde yapın.
Her ön yüzde birer artırma yaparak devam edin. Böylece 5 iken 7;  7 iken 9;  9 iken 11 şeklinde artırma olacak. Bu arada unutmamanız gereken püf nokta arka yüzde hiçbir şekilde artırma yapmadan örün. Artırma işlemlerini ön yüzde baştaki bir ilmekten sonra ve sondaki 1 ilmekten önce yapılacak. Artırma işlemlerini bu şekilde 33 ilmek olana kadar artırma işlemlerimizi ön yüzde devam edin.



Efe Yeleği Nasıl Örülür? (Baştan sona anlatımlı)


Düğme dikileceği yeri yapacağınız yeri haraşo yapın. Onun için ilk 4 ilmeği haraşo tekniği ile örmeye devam edin. Diğer kısımları ise düz örgüye geçin. Yine aynı şekilde yukarıdaki fotoğraf karesinde net olarak gözüküyor. Yaklaşık 35 sıra kadar aynı şekilde örgüye devam edin.

Sonrada ön kısmın kol oyuntusu için arka yüzde iken 10 sıra haraşo yapın. Tıp ki arka kısmındaki gibi kol oyuntusunu yapıyoruz. 10 ilmeği 3 sıra haraşo örün. Sonrada yakadaki eksiltmeler yapın. Yakadan eksiltmeler içinde; düğme dikeceğimiz son 4 haraşo-dan ilk 3 ilmeği haraşo yapın. 4. ve 5. ilmeğin ikisini birlikte alın. Böylece bir ilmek eksiltmiş olacaksınız. Ön yüzde bu şekilde eksiltmeler yapın. Arka yüzde eksiltme yapmadan haraşo olanları haraşo ders olanları ters örün.

Bu şekilde ön yüzde 4 haraşo dan ilk 3 ilmeği örün. Sonrada 4. ve 5. ilmeği birlikte örerek eksiltin. Sondaki 10 haraşo 5 sıra olduğu zaman ön kısmın kol oyuntusu için yine baştan 6 ilmeği kesip, 4 haraşoyu örün. Bu şekilde orta taraftaki düz ilmekler 5 ilmek olana kadar yandaki eksiltmelere devam edin. Orta kısımda 5 ilmeğiniz kalınca ise artık eksiltme yapmadan 10 sıra aynen devam edin. 10 sıra ördükten sonra yaka kısmına geçirilecek kısmı yapmak için baştan 4 sıraya kadar kesin. Düğme dikeceğiniz 4 ilmek haraşoyu 12 sıra olana kadar örün. 12 sıra ördükten sonra onları da kesin. Böylece efe yeleğimizin ön kısmının sol tarafı bitmiş oluyor.

Ön Kısmın Sağ Tarafı Nasıl Yapılır?

Efe yeleğinin sağ kısmını da aynı şekilde üçgen kısmını yapmak ile başlayın. Yine aynı şekilde sol tarafı ördüğünüz gibi örün. Sadece buradaki fark düğme iliği yapacağınız kısmı sağ tarafta olacak. 

Düğme iliği: Ben 3 tane düğme dikmek için 3 tane ilik açtım. Bunun için 4 haraşo dan 2 ilmeği kes, iki ilmeği haraşo olarak ör. Arka yüzde ise iki ilmeği kestiğin yere 2 ilmek at. Böylece düğme iliğini de yapmış olacaksınız. Eşit aralıklar ile 3 yada 4 tane düğme iliği açın. Diğer kısımlar ise sol taraftaki gibi tamamen aynı...

Sonrada istediğiniz şekilde süsleyin. Ve dikin...

Umarım anlatımım başarılı olmuştur. Çünkü Ata yeleğinin baştan sona kadar her ayrıntısını sizler için yazdım. Takıldığınız yada anlamadığınız yer olursa bana alt tarafta yazan hesaplarımdan yada yorum kısmından ulaşabilirsiniz.....