16 Ekim 2015 Cuma

İlkokulda zorunlu hale getirilen el yazısı ve sorunları

Merhabalar arkadaşlar; beni uzun süredir takip edenler bilir ki, benim ilk okul 4. sınıfa giden ve ilk okul 1. sınıfa giden iki tane oğlum var. Hepimizin bildiği üzere Eğitim sistemimizde bir sürü eksikler var. Bu eksiklikler düzeleceği yerde; normal olan sistemin değiştirilmesi beni bir veli olarak gerçekten çok üzüyor.

Benim büyük oğlum Emir; sol eli ile yazı yazan bir çocuk. İlk birinci sınıfa giderken sol eli değilde; sağ elini kullansın diye biraz çaba harcadım. Ama gördüm ki ben ne kadar ikaz edersem edeyim. Çocuk benim ikaz ettiğim anda sağ eline alıyor. Ama bir müddet sonra beni unutturup ya da benim ona bakmadığımı anladığı zaman hemen sol eline kalemi tekrar alıyor. Çünkü normal sağ eli ile yazı yazan bir insan; aynı kalemi sol eli tutarak yazmaya çalıştığında nasıl zorlanıyorsa. Emir de sağ eline kalemi alınca aynı şekilde zorlanıyor.

Birinci sınıfta ki öğretmeni ile de konuşmam sonucu; sürekli sağ eli ile kalem tutması için uyarmayı bıraktım. Ama bu seferde düz yazı yerine; bitişik el yazı yazma zorunluğu yüzünden oğlumun yazısı sürekli kötüydü. İlk 3 sene anlayışlı bir öğretmenimiz vardı. Onun dediğine göre: ''Özellikle sol eli ile yazı yazan çocukların bitişik el yazı yazmaları daha zor oluyor. O yüzden Emir'in yazısının bozuk olması çok normal. Benim için önemli olan yazmasından çok okuması ve burası'' diyerek eli ile oğlumun beynini gösterdi. Anlayışlı öğretmene can kurban...

Ev taşınması ve bunun getirisi olarak mecburi okul değişikliği sonucu. Oğlumun yeni öğretmeni ile birlikte bu kötü el yazısı mevzusu tekrar gün yüzüne çıktı. 

İlk okulda zorunlu hale getirilen el yazısı ve sorunları

Geçen gün oğlumun el yazısının kötü olduğunu; düz yazı ile yazan bir öğretmeni görünce çileden çıktım. Bu nedir şimdi? Çocuklara siz mecbursunuz el yazısını (bitişik yazı) yazacaksınız. Ama ben mecbur değilim; ben düz yazı yazabilirim. Demeye mi geliyor? Bu devir de öğrenci olmak zorken, bazı öğretmenler bu zor durumu daha zor hale getirmesi gerçekten de şaşılacak bir durum.

Üstelik bu durum sadece çocuğun defterine bu şekilde yazı yazmakla kalsa yine iyi. Geçenlerde oğlum ev ödevini yapıp okula gitmişti. Öğretmeni ödevleri kontrol ederken: ''Senin yazın kötü olmuş. Ödevine özenmemiş-sin. O yüzden sana da eksi atacağım'' demiş. Ve eksiyi hemen çakmış...

Oğlum o günden beri artık eskisi gibi ödevlerini yapmak istemiyor. Nedeni sorduğumda ise: ''Anne öğretmen yine yazımı beğenmeyecek ve bana sanki ödev yapmamışım gibi eksiyi atacak. Boş yere ödev yapmak için uğraşmayayım'' dedi. Haklıda... Kuzumun yerinde ben olsam; bende aynısını düşünürdüm. :(

Peki şimdi dersleri çok iyi olan bir çocuk belkide bu günlük hayatta hiç kullanımı olmayan bu el yazısı yüzünden dersten soğuyup, dersleri kötü olursa bu mes'uliyeti kim alacak? Oğlumun el yazısına takmış olan öğretmen mi? Yoksa tüm çocukların bitişik el yazısı mecburiyetini koyan milli eğitim mi? Takdir sizin sevgili okur!...

Hoşça kalın.



14 yorum:

  1. Tamda sürekli yazıp sildiği bir konuya değinmişsiniz EL YAZISI.oğlum 4.sınıfta sırf bu el yazısı yüzünden okuldan soğudu. Öğretmenin notuna ayrıca bende çok sinirlendim sana yakışmadı ne demek ya bari el yazısı ile yazaydı da kendi yazısını göreydik. Maalesef eğitim sistemi berbat ve yine maalesef hiçbir sey düzelmiyor.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet öyle... :( Çocuklarımız bu el yazılarından çektiği kadar hiçbir şeyden çekmiyor.

      Sil
  2. Ne kadar berbat bi durum, ne yapmaya çalışıyorlar bunlar, çoçukların heveslerini kırmaya mı :( Bu çok hassas bi konu gerçekten

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet maalesef öyle ama; biz velilerden başka hiç kimsenin umrunda değil. :/

      Sil
  3. Öğretmene durumu anlatın cocuğumun düz yazı öğrenmesini istityorum (özel durumunuz da var) olmazsa Çocuğunuzu solak olduğu ıcın yapamadığı birşeye zorlandıklarından şikayet edeceğinizi söyleyin herşey öğretmende bitiyor nasıl ilk 3 sınıftaki diğer Öğretmeni tolere edebilmiş bu Öğretmenin de var olan Kuralları duruma göre tolere edip insiyatif kullanması Lazım. Kuralları zaten oldum olası sevmem cocukların ufuklarını daraltıyorlar her cocuk istediği gibi yaZsın daha ÖĞRETMEN el Yazısı yazamıyor baştan ilk okula başlasın o zaman ;)))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Demi ama bende aynen düşünüyorum. kendi el yazısını kullanmazken çocuklara sen ne hakla zorlayarak el yazısı yazmaya çalıştırırsın. Bu durumu müdüre ileteceğimi söyledim. Bakalım ilerleyen günler ne gösterecek. Şimdilik öğretmen ''ben karışmıyorum artık. Çocuk yazısını kendisi okuyabiliyorsa tamam'' diyeceğim diyor.

      Sil
  4. Yaklaşımı kınanacak kadar kötü öğretmenin, okulun daha 3. haftasındayız belli ki öğrenciyi kazanımla pek meşgul olmamış sevgili öğretmeniniz. Kusura bakmayın ama öğretmenin canı pek bir kıymetli ben üzülmek istemiyorum demiş mükemmel düz yazısı ile, peki düşünmemiş mi acaba o çocuk bu yazıyı okuduğunda nasıl üzülecek diye.
    Lisedeyken çekingen bir çocuk olduğumu öğretmenim farketti ve bir soru sorduğunda parmak kaldıran başkaları olduğunda bile bence bu soruyu Sevinç cevaplayabilir diye beni kaldırtıyordu, benim çekingenliğimi yenip okulu 4.le bitirmeme sebep oldu belkide. Demem o ki yaklaşım çok önemli. İnşallah en kısa zamanda bu sorunu çözebilirsiniz.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet aynen öyle. Bence de yaklaşım çok önemli ilk 3 sene ki öğretmenin yaklaşımı ile bu yıl ki öğretmenin yaklaşımını kıyaslayamıyorum bile. :( İkisi de eğitimci olarak geçiyor. Ama bence asıl eğitimci çocuğun sorunlarını önemseyen ve bu sorunu sorun etmekten çıkarıp, çözmeye çalışan öğretmendir.
      Allah evlatlarımıza bu şekilde öğretmenleri karşısına çıkarsın...

      Sil
  5. Benim oğlum da 4. sınıfa gidiyor ve o da solak. 1. sınıfta inanılmaz zorlanmıştık el yazısı konusunda. Ki oğlumun küçük kas gelişimi iyi olduğu halde o koordinasyonu sağlayamıyordu. El yazısı olayı başlı başına yanlış bir olayken, çocuğunuzu "el yazısına dikkat göstermemek"le suçlayan, bunu belirtirken düz yazı kullanan, üstelik de bu konuda "ne derece üzgün" olduğunu ifade edip, öğretmenliğiyle değil de duygu sömürüsüyle olayı aşmaya çalışan öğretmenin davranışı tam bir ironi olmuş. Oğlumun okulunda geçen hafta veli toplantısı vardı. Bazı veliler, çocuklarının yazısının ne denli kötü olduğundan bahsederken öğretmenimiz dedi ki: "Araştırmalara göre yazı, kişisel bir şeydir. Yani kişiye has, onun karakterine özgüdür."
    Her öğretmenin aynı anlayış ve hassasiyette olması dileklerimle. Sevgiler...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet aynen zor olan eğitim sistemini daha da zor hale getirmeden; anlayışlı öğretmenlere tüm çocukların ihtiyacı var. Allah öyle öğretmenleri tüm evlatlarımızın karşısına çıkarsın...

      Sil
  6. Ben Türkçe öğretmeniyim ve okulda çocuklara el yazısıyla yazı yazdırılmasına karşıyım. Zaten ülke olarak pek güzel yazı yazdığımız söylenemez, bir de el yazısıyla yazmaya çalışınca yazı iyice çirkinleşiyor. bunun sol elle yazmakla da alakası yok, genel olarak böyle. Ben 5.sınıfların dersine giriyorum ve bazı çocukların ne yazdığını okuyamıyorum. Bu yüzden çocuklara düz yazıyla yazmalarını söylüyorum ama müfettişler geldiğinde el yazısında ısrar ediyorlar. Çocuk yazamıyor ben de okuyamıyorum diyorum ama dinleyen kim. Keşke bu saçmalıktan bir an önce vazgeçseler.

    Öğretmeninin notundan ben de hoşlanmadım. Bütün öğretmenler bazen çocukların defterlerine uyarı yazıları yazarlar ama öğretmenin üslubu pek hoş olmamış. Umarım sorununuz en kısa zamanda çözülür.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim. İnşallah çözülür.

      Bazı öğretmenler sizin gibi anlayışlı ve hassas. Ama bazı öğretmenler maalesef ki sadece kendini düşünüyor. Onlar istiyor ki tüm çocuklar boncuk gibi yazı yazsın. ve tüm konuları bir defa anlatınca tüm çocuklar o konuyu anlasın. Halbuki her çocuğun yeteneği ve öğrenme kabiliyeti farklı farklı. Bu ince ayrıntıyı ya bilmiyorlar. Ya da biliyorlar ama; bilmemezlikten geliyorlar. Çünkü işlerine geliyor.... :(

      Sil
  7. Bence o sevgili öğretmen önce kendi yazısını düzeltmeli. El yazısı yazmadığı gibi düz yazıyı bile kargacık burgacık yazıp, bir de öğrenciye yazısından dolayı kırık not vermesi inanılmaz bir aymazlık. Çok kızdım o öğretmene. Ancak çocuklarımızın karşılaşacakları negatifler bununla kalmayacak güzel anne. Onlar engellerle karşılaştıkça hayatla mücadeleyi öğrenecekler. Bu mücadele onları büyütecek, özgüven kazandıracak ve büyüdükleri zaman yaşadıkları bu yanlış uygulamaları düzeltecekler. Üzülme olur mu? Çocuğuna daha iyi yazabilimesi için destek ol. Milli eğitime gelince.. Allah onları ıslah etsin ve bizi de onlardan bir an önce kurtarsın.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. çok teşekkür ederim yorumun bana şevk verdi. ve çok mutlu oldum. Evet hayat onların karşısına daha çok olumsuzlar çıkaracak bunun bilincinde bir anneyim. Ancak bu olumsuzluklar çocuklarım olunca bir anne olarak ister istemez kendimi bu olumsuzlara karşı tepki verirken buluyorum. Sanırım buda bir annelik iç güdüsü olsa gerek.
      amin inşallah....

      Sil