15 Eylül 2015 Salı

Beypazarı Kent Tarih Müzesi gezisi

Beypazarı'nın meşhur çarşısı ve evlerini gezip-gördükten sonra sıra müzeleri ziyaret etmeye geldi. Beypazarı sokaklarında rastgele dolaşırken karşımıza çıkan 'Kent Tarih Müzesini' gezmek için rotamızı o yöne çevirdik.

Takılın peşime Beypazarı kent tarih müzesini gezmeye gidiyoruz!...

Beypazarı Kent Tarih Müzesi gezisi

Beypazarı kent tarih müzesi: 1928 yılında kurulmuş ve içinde çeşitli nesilleri eğitmiş olan Rüstem paşa okulunu, Beypazarı belediyesi tarafından satın alınarak, müzeye çevrilmiş.

Müzeye girişte; müze kartı geçerli değil. Giriş öğrenci için 1 TL. Tam 2 TL.

Beypazarı Kent Tarih Müzesi gezisi

Müzenin içinde Beypazarı ile ilgili ilk çağlardan günümüze kadar olan tarihi eserler, eşyalar, maketler ve tarihi kalıntılar yer almakta. Bu müze orada ki görevli kızında dediğine göre; ''Beypazar'lı insanların verdiği bağış üzerine kurulmuş bir müzeymiş. Müzede yer alan eşyaların çoğunu Beypazarı halkı tarafından bağış yapılmış.'' Zaten her parçanın altında kimden alındığı da tek tek yazmakta... 

Beypazarı Kent Tarih Müzesi gezisi

Beypazarı halkının geçimlerini sağladıkları meslekleri maketler ve o dönemin eşyaları ile göz önüne sermişler. Bu müze sayesinde çocuklarda nalcılık ve semercilik mesleğini de öğrenmiş oldular.


Beypazarı Kent Tarih Müzesi gezisi

Müzenin içinde ayrıca plazma ekranlarda eski yıllarda Beypazarı görüntüleri ve fotoğrafları da yer almakta. Ayrıca Aşağıdaki resimde de gördüğünüz gibi Bir perde üzerinde Beypazarı'nın yöresel yemekleri ve gezilecek yerleri hakkında bilgiler yer almakta. İsterseniz bu müzedeki perde de yazan bilgileri not alıp, Beypazarı gezisine bu bilgiler doğrultusunda devam edebilirsiniz.

Beypazarı Kent Tarih Müzesi gezisi

 Müze iki kattan oluşuyor. Alt katta genellikle tarihi kalıntılar ve eşyalar sergilenirken; üst katta ise eski meslekler ve evlerin maketleri bulunmakta. Ve ayrıca bir bölümde de Beypazarı futbol takımın aldığı kupalar ve Beypazarı şehitlerinin resimlerinden oluşan birer köşede yer almakta.


Beypazarı Kent Tarih Müzesi gezisi
Üzerimdeki yelek: SheIn'den 




Müzenin iki katını da gezdikten sonra, müzede yer alan anı defterine yine kara kuzum Emir'im duygularını bu deftere döktü. Bu huyu zaten tıp ki ben... (Benim gibi duygularını sözlerden daha çok yazarak ifade edebiliyor.)

Beypazarı Kent Tarih Müzesi gezisi

Aslında ben bu Beypazarı gezimi sadece bir postta yayınlamayı düşünüyordum. Ama resimleri ayarlamak için bilgisayarın karşısına geçince ''bu güzel ilçeyi tek postla yayımlarsam haksızlık yapmış olurum'' diye düşündüğüm için, bu şekilde bölüm bölüm yayınlamayı düşündüm. Zaten siz okuyanlarda bu şekilde arkası yarın şeklinde postları daha çok seviyorsunuz. Değil mi? ;)

Hoşça kalın...

2 yorum:

  1. Merhaba! Ben de sizi ekledim. Yeni yazılarda/yorumlarda görüşmek üzere...
    Beypazarı denilince aklıma hep kurusu geliyor nedense :) Çay yanına batırmalık :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim. Bence Beypazarı na gidip bir gezsen aklına sadece kuru değil müzeleri ve evleride gelir.

      Sil