19 Haziran 2015 Cuma

Üzüm Yaprağı Salamurası

Kışın yenilebilecek yiyecekleri kendim yaparım. Dışarıda satılanlar herne kadar ''organik'' diye satılsa dahi; yapıldığını gözüm görmediği için gönül rahatlığı ile tüketemem. O sebepten bende kışlık konserveler, tarhanalar, kurutmalar, turşu gibi yapabildiğim kışlık hazırlıklarını yazdan yapar, kaldırırım.

Geçen hafta sonu pazardan bir 6 kiloluk üzüm yaprağı alıp, onun salamurasını yaparken facebook fan sayfama resim koyunca, oradan bir iki arkadaş nasıl yapıldığını sordu. Bende hemi onların sorularına cevap vermek maksatlı; hemi de arşivimde bu tarifimde kalmasını istediğim için bu gün sizlere üzüm yaprağı salamura tarifi vereceğim.
Üzüm Yaprağı Salamurası

Ben bu tarifi kayın validemden öğrendim. Sürekli bu şekilde yaparım. Senelerce hiçbir şey olmaz. Hatta halen geçen seneki salamura(m) var. Dün ramazan ayının ilk günü olduğu için o salamuradan yaprak sarması sardım. Üstünden bir sene geçmesine rağmen bidonun üstünde ne borlanma, nede çürüme olmamış. Aynen koyduğum gibi duruyordu. O sebepten bu tariften çok eminim. Gönül rahatlığı ile yapabilirsiniz.

6 Kiloluk Üzüm Yaprağı Salamurası İçin Malzemeler:

  • 6 kilo üzüm yaprağı
  • 1.5 kilo kaya tuzu
  • Kaynar su

Üzüm Yaprağı Salamurası Nasıl Yapılır?


İlk olarak bir pazar yada marketten taze, fazla damarlı olmayan, elinizin içinde avuçlayıp-bırakınca kırılma yada dağılma olmadan aynen kalan üzüm yapraklarından -ihtiyacınız kadar- satın alın.

Daha sonra aldığınızı yaprakları eve gelir gelmez hemen yapmaya koyulun. Poşetin içinde faza bekletip, yaprağı yakmayın. İlk olarak bir sofra bezinin üzerine aldığınız tüm yaprakları döküp, çoluk-çocuk hep birlikte büyük sapları koparın. Aman burada dikkat edin de sapın hepsini koparmayın. Çok az sap kalması gerekiyor.

Üzüm Yaprağı Salamurası Tarifi

Tüm yaprakların fazla saplarını kopardıktan sonra tüm üzüm yapraklarını geniş bir leğenin içine deste deste yaparak dizin. Bir kenarda da ayrıca bolca kaynar su kaynatın. Daha sonrada o kaynar suyun içine kaya tuzunu koyup, karıştırarak eritin. Sonrada bir leğenin içine dizdiğiniz üzüm yaprağının üzerine kaynar suyu dökün. Sonrada üzerini bir kapak yada sini ile kapatıp bir gece bekletin.

Arada bir iki defa yaprakları altı üst edin ki yaprakların her tarafı eşit şekilde tuzlansın. Bir gece beklettiğiniz üzüm yapraklarını daha sonra suyunu bir elleyin. Kaynar su buzz gibi olmalı. Suyu buz gibi olmuşsa üzüm yaprağını basacağınız bidonu getirip 10 ar 10 ar deste halinde elinize alın. Sonra o destenin ortasına biraz daha tuz ekleyip, ikiye katlayın. Sonrada bidona basın. Burada önemli olan elinize alıp, katladığınız desteleri çok güzel şekilde basmak. Eğer sizin gücünüz yetmezse eşiniz yada annenizden yardım alın. Çünkü burada önemli olan güzel basılması; ne kadar güzel basılırsa o bidon o kadar çok yaprak alır. Ve ayrıca hava alamadığı için bozulma yapmaz.

Tüm yapraklarınızın arasına az az tuz serpmeyi unutmayın. Tüm yapraklarınızı bu şekilde bidona güzelce bastıktan sonra serin, güneş görmeyen bir yerde saklayın. İstediğiniz zaman açıp, üzüm yaprağından sarma yapabilirsiniz. Hiçbir şekilde problem olmaz. Ancak bidonun ağzını açıp, ihtiyacınız kadar üzüm yaprağını aldıktan sonra tekrar  sıkıca kapatın. Çünkü bidonun ağzından hava alması yaprakları bozar.

Allah hazırladığımız tüm kışlıklarımızı ağız tadı ile yemeyi nasip etsin... (amin)

Hoşça kalın.

Bana Ulaşabileceğiniz Diğer Sosyal Hesaplarım

8 yorum:

  1. Tarif için teşekkürler. Çok güzel anlatmissiniz. Haftaya pazardan yaprak alıp yapayım ben de.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. teşekkür ederim faydası oldu ise ne mutlu bana

      Sil
  2. Elinize sağlık, ben de bu tarz işleri evde kendim yapanlardanım:) En iyisi..

    YanıtlaSil
  3. Ellerine saglik canim.Taze taze ohh mis😊

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. teşekkür ederim canım.
      Evet taze taze salamura yapıyorum. Kışında çıkarıp çıkarıp sarıp yiyoruz. Ohh miss ;)

      Sil
  4. Tarif verdiğiniz için teşekkürler...

    YanıtlaSil