5 Haziran 2015 Cuma

PEÇETE DEKUPAJI VE EV YAPIMI TUTKAL YAPIMI

Hobi işleri ile uğraşmak insanın ruhunu dinlendirip, arındırdığı gibi elde edilen sonuç ile de mutlu olmanızı sağlar. O sebepten ben ara ara bu şekilde küçük hobi çalışmaları yaparak, kendime terapi uygularım.

 En son yaptığım ipten avize yapımında da sizlere ev yapımı tutkal tarifini paylaşacağımı söylemiştim. Şimdi size bu tutkalın tarifini vereceğim. Ben bu tutkal ile ipten avize ve peçete dekupajı yaparken kullandım. İkisinde de sonuç harikaydı.

peçete dekupaj çalışması

Ev Yapımı Tutkal Nasıl Yapılır?


Ev yapımı tutkal için malzemeler:

  • 1 bardak un
  • 1,5 bardak su
  • Yarım bardaktan biraz az şeker
  • 1 tatlı kaşığı sirke
  • 1 yumurta akı

Ev yapımı tutkal yapılışı: Bir cezveye yumurta akı, şeker ve unu koyup daha sonra bu karışımın üzerine gerekli olan suyun yarısını koyun. Sonra iyice karıştırın. Tüm karışımı topaksız şekilde karıştırdıktan sonra kalan suyu da döküp karışımı biraz inceltin. Sonrada ocağın altını kısık ayarda açıp, karıştırarak pişirin. Ev yapımı tutkal karışımın, son karışımı olan sirkeyi de ekledikten sonra koyu bir karışım olunca ocağın altını kapatın. 

peçete dekupaj tutkalı yapımı

Ev yapımı tutkal nasıl kullanılır?

Tutkalı yaptıktan sonra soğumaya bırakın. Soğuduktan sonra bir spatula yardımı ile uygulamak istediğiniz yere ince bir tabaka halinde sürün. Bu tutkalı çeşitli hobi çalışmalarınızda kullanabilirsiniz. Ev yapımı tutkal ile yaptığınız çalışma sonunda kalan tutkalınızı başka zaman kullanmak isterseniz. Ağzı kapalı bir kaba koyun. Bu şekilde ağzı kapalı kapta bir kaç gün saklayabilirsiniz.

Ev Yapımı Tutkal İle Peçete Dekupajı Nasıl Yapılır?


Peçete dekupajı yapacağınız objeyi önce beyaz bir boya ile boyayın. Ben sizlere bugün eski bir sehpanın üzerine yapılan peçete dekupajının yapılışını en ince ayrıntısına kadar paylaşacağım.

peçete dekupaj örnek modelleri

  • İlk olarak peçete dekupajı uygulayacağınız sehpanın üzerini bir güzel zımparalayın. Daha sonra beyaz bir boya ile bir kat boyayın. Sonra boyanın kurumasını bekleyin. İlk kat genellikle tam beyaz olmaz o sebepten panik yapmayın. İlk kat boyadıktan sonra 2. katı uygulayın. Daha sonra isteğinize göre 3 veya 4 kat olarak boyayın. Her kat arasında en az bir gün beklerseniz boyama işleminiz daha başarılı olur.
  • Boyama işlemini tamamladıktan sonra yukarıda yazdığımı gibi daha önceden yapıp soğuttuğunuz ev yapımı tutkalı peçete dekupajı uygulayacağınız yere bir sünger veyahut spatula ile sürün.
  • Sonrada dekupaj yapmayı düşündüğünüz bir peçeteyi alıp, en üst katını açıp, alın. Burada kat ayırma işlemini çok dikkatli yapın. Çünkü peçetenin en üst katı çok ince olduğu için çok çabuk yırtılır.
  • Daha sonrada katını ayırdığınız peçeteyi daha önceden sürdüğünüz tutkalın üzerine çok muntazam bir şekilde yapıştırın. Burada önemli olan peçete dekupajı yaparken kırışma ve toparlanma olmadan yapabilmektir.
  • Kendi yaptığınız tutkal diğer hazır tutkallara nazaran daha geç kurur, o sebepten çok sabırlı olun.
  • Tutkalı ilk uyguladığınızda tutkalın rengi çok net gözükür. Ama kurudukça tutkal şeffaflaşır ve hiç gözükmez. O sebepten sakın ''eyvah tutkalım gözüküyor peçete dekupajını güzel yapamadım'' diye düşünüp, üzülmeyin.

Benim yaptığım bu çalışma ilk peçete dekupajı çalışması olduğu için hatam olabilir. Beni o konuda maruz görün. :) Yapacak olanların kafasına takılan bir soru olursa hiç çekinmeden bana sorabilirsiniz. Elimden gelen yardımı yaparım.


Hoşça kalın.

19 yorum:

  1. ev yapımı tutkal aaaa denerim bunu ben yazın bi haftasonuu :)

    YanıtlaSil
  2. Bu tarifi yazmalı biryerlere. Evde olmadığı zaman işe yarar....

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. hemde çok işe yarıyor. benim ipten avize projemde evde ki tutkal yetmedi bende hemen bu tarifi yaptım. ;)

      Sil
  3. ellerinize sağlık çok güzel fikir :)

    YanıtlaSil
  4. Ev yapımı tutkal !!!,harika bir fikir..ellerinize sağlık..

    YanıtlaSil
  5. aa süper fikir!
    o tutkallara döktüğüm parayı göz önünde bulundurunca mutlak denemeliyim dedim:)
    sevgiler,

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. :) bence de denen boş yere para harcamak yok...

      Sil
    2. Sirkenin üzüm yada elma olması fark edermi

      Sil
    3. Üzüm sirkesi başka şekilde yapılıyor. Bu elma ile yapılan elma sirkesi olduğu için elma olması gerekiyor.

      Sil
  6. Ya bu harika biseymis ben denedim oldu.ev yapimi organik tutkal masrafsiz zahmetsiz

    YanıtlaSil
  7. Bende avize yapımında kullanmak istiyorum kuruyunca seffaflastigini söylemiştiniz gerçekten şeffaf oluyormu ?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben peçete dekupajın da kullandım şeffaflaştı. Ama ipten avizede normal tutkal kullanmıştım. Çünkü o avizeyi yaparken bu tutkalın tarifini bilmiyordum. O yüzden kesin olur diyemem. Çok az bir kısma deneyip daha sonra sonucu kendi gözlerinizle görüp, yapın isterseniz.

      Sil
  8. COK GUZEL ELLERINE SAGLIK AMA ACABA KOKMUYORMU YADA BOCEK SINEK GELMEZMI SONUCTA YUMURTA VE SEKER VAR

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Canım dekupaj yaptığımdan beri sehpayı kullanıyorum. Hiçbir şekilde kokma vede böceklenme olmadı. Üzerinde cila olduğu için sanırım o cila engelliyor diye düşünüyorum.

      Sil
  9. Peçeteyi yapıştırdıktan sonra tekrar üstüne tutkal uygulanıyor mu

    YanıtlaSil