15 Nisan 2015 Çarşamba

ÇOCUKLAR İLE BAHAR TEMİZLİĞİ NASIL YAPILMALI?

Uzun bir kış mevsiminden sonra bahar geldi mi? Yok gelmedi mi? diye ikilemlerde kalırken; çalışan yada çalışmayan hiç fark etmez tüm bayanların beyninde ''ev için bahar temizliğini yapmak\yaptırmak gerekiyor'' düşüncesi döner durur. Ama bahar temizliği öyle günlük ve haftalık temizlikler gibi üstün körü yapılacak bir şey olmadığı için, bu temizliğe kalkışmak biraz insanın gözünü korkutur. Kadınlar bu temizliğe başlamaya cesaret edemez, sürekli ertelerler. Ama beyinlerinde sürekli bu temizlik ile meşgul olduğu için resmen psikolojik işkence gibi olur. Bu işkenceden kurtulmak için çalışan yada çalışmayan fark etmez tüm bayanlar biran önce yapıp kurtulsunlar. -Yada paralarına kıyıp bir temizlikçi ile anlaşıp bahar temizliği yaptırsınlar.

anne olmak, bahar şenliği, doğal temizlik, espriler, HAYATIN İÇİNDEN KONULAR, kadınlar, pratik bilgiler, tokideki sesden havadisler, TOPLUMSAL KONU, yeni evden havadisler, çocuklarım,


Bahar Temizliği Yapılırken Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar:

Ben hayatım boyunca, öyle elinde ozan ve bez ile sağın solun tozunu alacak kadar toz düşmanı, nede elimde cetvel ile eşya ve bibloları evde simetrik şekilde düzenleyip çizmeye çalışır vaziyette bir simetri hastalığım yok. Ancak öyle çok tozlu ve dağınık bir evde yaşamayı da hiç sevmem. Bana göre dağınık evde yaşamak insanın ruhuna zarar veriyor. 

Şimdi de size kendi çapımda anam ve büyüklerden gördüğüm vede bu 11 yıllık ev hanımlığının verdiği tecrübesi ile de bahar temizliği tüyoları vereceğim. Bakalım nelermiş?...
  • İlk olarak bahar temizliğine başlamadan önce kafanızda bir plan yapın. İlk nereden başlayıp, neler yapmanız gerektiği konusunda. Çünkü bahar temizliğini bir işkence halinden çıkarıp çok fazla yorulup, sıkılmadan yapmak istiyorsanız. Her gün bir odayı yapın. Böylece dinlene dinlene yorulmadan tüm evin bahar temizliğini yapmış olursunuz.
  • Bahar temizliğine başlamadan önce hareketli bir müzik acın ve temizlik boyunca gerekli olan; toz bezi, deterjanlar ve kova gibi gerekli tüm temizlik malzemeleri yanınıza koyun.
  • Evde halı varsa onu yıkatmaya verin. Yada bir leğene sıcak su, toz çamaşır deterjanı ve yumuşatıcı katıp. Onu bir halı fırçası ile iyice silin. Sonrada balkona yada başka boş bir yere koyup havalandırıp kurumasını sağlayın.
  • Sonra bir kovaya yine ılık su ve dalin doldurup tüm duvarları ve tavanı bir fırça yardımı ile iyice silin. Böylece bütün kış evde bulunan toz ve örümcek ağlarından kurtulursunuz. Tabi bu silme işlemlerine başlamadan önce duvarda aslı tablo, ayna yada saat varsa onları çıkarıp bir kenara koyun.
  • Daha sonra camlardaki perdeleri çamaşır makinesine koyup yıkayın. Perdeleriniz yıkanırken sizde bir kovada ılık su ve çok az çamaşır suyu ve yine dalin koyup silin. bez olarak da pamuklu, tüy ve iz bırakmayan bezleri tercih edin. Hatta evinizde eski atletiniz varsa onları atmadan önce camları silmek için kullanıp, sonra atın. Gerçekten de çok güzel bir temizleme yapıyor. Kurularken de bir gazete sayfası ile kurulama yapın.
  • Camların işi bittikten sonra kapılara geçin. Kapılarınızı beyaz renkli ise kesin cifleyin daha çok parlayıp, lekeleri yok ediyor.
  • Koltuk yada yatak hangi odayı temizliyor iseniz onların altı sandıklı ise, altlarını boşaltın. Sonrada deterjanlı bir bez ile önce silip, sonra kurulayın. Biraz havalandırdıktan sonra altlarında ki eşyaları tek tek kontrol edip geri yerleştirin.
  • Koltuklarınızda çıkarılan bölümlerini çıkarıp yıkayın. Çıkarılmayan bölümü ise yumuşatıcı katılı bir su ile bezlerinizi nemlendirip silin.
  • Çekmece ve dolap içlerini boşaltıp yazlıkları çıkarıp, kışlıkları kaldırın. Kullanılmayan eşyaları ise başkasına vermek üzere ayırın. Böylece çekmece içleri düzenlenmiş ve kullanacağınız eşyalar gözünüzün önüne gelmiş olur.
  • Koltuk yada yataklarınızın altını boşaltıp, sildikten sonra sıra yerlere geldi. Yerlerde dolap, yatak...vs gibi ağır eşyaları sağa sola kaydırıp altları önce elektrikli süpürge ile süpürülüp daha sonra silin. Daha sonrada kuruyup hava alması için bir müddet o şekilde bekletin.
  • Ev işi nankör olduğu için bir iki saat sonra yapılan temizliğin kokusu vede görüntüsü tamamen sanki hiç temizlik yapmamış gibi gözükür. Bunları engellemek, temizlik yaptığınızı kanıtlamak için, evinizdeki eşyaların yerini değiştirin. Yatakların nevresimlerini değiştirin. Hatta imkanınız varsa bir tane yedek halı bulundurun eski halınızı yıkamaya verince o yedek halınızı kullanın. Böylece yaptığınız ev temizliği bir müddet sizin ve ailenizin gözüne gözükür.

Çocuklar İle Bahar temizliği Yapmak:

Ev işi nankör olduğunu söylemiştim. Ancak çocuklarınız öyle nankör varlıklar olmadığı için. Bu tür temizlikleri yaparken öncelik okula giden çocuğunuz varsa onlar okulda iken yapın. Okula gitmeyen çocuğunuz varsa bu temizlik işini onunla birlikte yapın. Onlara da yanınızda işler verip yapmasını sağlayın. Böylece sizin verdiğiniz işi yaptıklarında sizden aldıkları takdir ile çok mutlu olurlar. 
Misal; siz silme işlemi yaparken onların eline de küçük bir nemli bez verip bir yer gösterin ''burayı sil'' diyerek.
Yada onların yapmaktan çok hoşlandıkları dağıtma işlemlerini yapmaları için çekmece ve dolap işlerini boşaltma işlemlerini onlara bırakın. Emin olun ki sizden çekinmeden, sizin istediğiniz için çekmece ve dolap işlerini dağıttıklarını gördükçe çok mutlu olup. Öyle bir boşaltıyorlar ki onların o hallerini izlemek gerçekten de çok zevkli. Ancak silkin ve kendine gel; gün eğlenme vakti değil, gün temizlik yapma vakti. Hazır çocuğunuza da bir eğlence bulmuşken siz biran önce işinizi bitirmeye odaklanın. Çünkü çocuklar tüm oyunlar oynarken bir müddet sonra sıkıldıkları gibi çekmece ve dolap içi boşaltma yada sağı solu silme işinden de sıkılabilirler.
Siz iş yaparken de bir yandan da ''acaba çocuğuma nasıl bir iş daha versem de; sıkılınca onu yapsa?'' diye beyinleri çalıştırmayı da unutmayın.

Bahar temizliği yapmak zor, ancak çocuk ile bahar temizliği yapmak iki misli zor. Çünkü sizde normal çocuksuz insanlar gibi bahar temizliğini yaptığınız gibi birde ekstra olarak çocukları oyalamak için, onlara gözünüz önünde aktivite ve eğlence bulmanız gerekecek. Yani bir yandan da beyinlerde çalışıyor olacak. Annelik zor zanaat vesselam. zor!....


Hoşça kalın.

9 yorum:

  1. aslında kafamızda çokça büyütüyoruz ve bu sıkıntı veriyor. bir ucundan başlayınca onun verdiği rahatlık bile insanın üzerinden yükü alıyor bence.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kesinlikle oyle Bahar onun icin biran once yapip kurtulmak lazim :)

      Sil
  2. dalini ilk defa duyuyorum bu temizlikte kullanacagım mutlaka ;)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. dalin bir sürü konuda çok işe yarıyor inşallah en kısa zamanda dalinin nerelere iyi geldiğini yazan bir yazı hazırlarım.

      Sil
  3. süper bir yazı olmuş. dalini ben de ilk kez duyuyorum . ve gerçekten evde bir bebek olunca temizlik yapmak hem kaçınılmaz hem de çok zor bir durum. ama yaptıktan sonra da o rahatlık hissi herşeye değer :)) kolay gelsin hepimize :))

    YanıtlaSil
  4. Bence detaylarıyla çok bilgilendirici bir yazı olmuş. Bu arada kolay gelsin temizlik sonrası mis gibi evde yorgunluk çayı içmek gibi yok benim en sevdiğim bölüm :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim canım :) evet aynen öyle temizlik sonrası içilen yorgunluk çayı ve o çayı içtiğinde gözlerinin bayram etmesini sağlayan düzenli ve temiz bir evi görünce insan tüm yorgunluğunu unutuyor.

      Sil
  5. I really love your blog! I like your posts and photos! I follow you through the GFC, maybe you'll follow me too?

    I shall be very glad to friendship! Have a nice week!

    xoxo, Nastya

    MY BLOG NASTYA DEUTSCH

    YanıtlaSil