23 Temmuz 2013 Salı

SÜTLAÇ TARİFİM

Sitemizin bir sütçüsü olduğunu buradan bahsetmiştim... İşte o sütçüden arada süt alıp sütlacımı vede yoğurdumu yapıyorum.

Şimdi de size yaptığım o sütlaçlardan birinin resmini çektim ki tarifini sizler ile paylaşayım :) Sütlaç benim çocukluk tatlımdır... Rahmetli annem eskiden köyde yaşarken ineğimizden sütü sağar sonra bir sobada pişirir... Pişen süt ile yoğurt, peynir, tereyağı vede bize sütlaçlar yapardı... Bizde büyük bir zevkle vede iştahla yerdik...  Mekanı nur olsun... ( arkadaşlar lütfen annem için bir fatiha okur musunuz?)

tokideki sesin sütlaç tarifi
Şimdi bende çocuklarım için yapıyorum her ne kadar inekten sağıp sobada pişirerek yapmadığım için annemin ki kadar lezzetli olmuyor ama... Etraftan yiyenler vede özellikle çocuklarım yerken ' anneciğim yine çok güzel olmuş' diye öyle iştahlı yiyorlar ki onları izlemek bana yetiyor zaten :)

İsterseniz şimdi sözü fazla uzatmadan defalarca kez denemiş vede sonuçtan hep memnun kalınmış sütlaç tarifini vereyim de denediğinizde pişman olmayın...

Sütlaç malzemeleri


  • 1 litre süt
  • 1 su bardağı su
  • Yarım su bardağı şeker ( Şekeri yaparken tadına bakın eğer ki çok şekerli seviyorsanız ilave edebilirsiniz, sizin damak tadına kalmış.)
  • 1 çay bardağı pirinç
  • 2 tatlı kaşığı pirinç unu
  • Üzeri için tarçın

tokideki sesin sütlaç tarifi

Sütlaç nasıl yapılır?

1 çay bardağı pirinci yıkayın. Tencereye 1 su bardağı suyu ve pirinçleri koyup altını yakın.Pirinçler suyu çekene kadar pişirin. 1 litre sütü ekleyin. Kaynayana kadar ara sıra karıştırın. Bir kasede pirinç ununa su ekleyerek iyice ezin. Tencerede kaynamakta olan sütten 5-6 kaşık alıp kaseye ekleyin. Daha sonra su ile incelttiğiniz pirinç ununu da tencereye ekleyerek, 10 dakika kadar arada karıştırarak pişirin. Sonra yarım su bardağı toz şekeri ilave edip karıştırın ve 1-2 taşım kaynatın. Sonra ocağın altını kapatıp pişen sütlacı bir kepçe ile kaselere paylaştırıp, soğumasını bekleyin. Sütlaçlar soğuyunca üzerlerine tarçın serpip servis yapın. Sütlacınız hazır... Afiyet olsun...

tokideki sesin sütlaç tarifi

Hoşça kalın.

26 yorum:

  1. HMMM ÇOK GÜZEL GÖRÜNÜYOR ELİNE SAĞLIK BUGÜNLERDE CANIMDA İSTİYORDU:)ANNENE ALLAHTAN RAHMET DİLİYORUM RUHUNADA OKUDUM CANIM..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. çok teşekkür ederim canım Allah razı olsun...

      Sil
  2. Ellerine sağlık, ben de yaptım geçen akşam iftardan sonra son güzel oluyor sütlü tatlı.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. evet öyle iftardan sonra çok güzel oluyor hafif bir tatlı olduğu için insanı zorlamıyor... Ayrıcada teşekkürler canım :)

      Sil
  3. Ellerine sağlık çok lezzetli görünüyor...
    Sevgilerimle...

    YanıtlaSil
  4. Sütlaçlar hefiss.. bende pişirdim bu gün öğleden sonra. ellerine sağlık kıvamları da çok güzel görünüyor. Benim sütlaçlar biraz sulu olmuş bu sefer göz kararı yapınca. Meryem anne pirinç koymadın mı sütlaçlara demez mi güldürdü beni.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. :) evet göz kararı yapınca bazen tutmuyor o sebepten bende genellikle ölçülerle yapıyorum o zaman hiç şaşmıyor hepsi tutuyor... Ayrıcada teşekkür ederim :)

      Sil
  5. daha geçen gün anneme yaptırdım :) çok severim tarçınlı olanını , biz trabzonlular ir de fındık atarız üstüne.. hamsiköy sütlacımız da çok meşhurdur.. ellerine sağlık..

    YanıtlaSil
  6. çok severim eline sağlık canım...

    YanıtlaSil
  7. oo görmeyeli ne güzel tarifler yayınlamışsın öyle.ellerine sağlık canım.Bende dün misafirlerime yapmıştım.

    YanıtlaSil
  8. sutlu tatlilar tercihimdir. bayilirim sutlaca ellerine saglik

    YanıtlaSil
  9. ellerinize sağlık çok güzel görünüyor takipteyim bende beklerim :)http://bitteraskina.blogspot.com/

    YanıtlaSil
  10. Harika görünüyor canım :)Ellerine sağlık :)

    YanıtlaSil
  11. önce Fatiha suresini okudum.Rabbim kabul etsin ve anneciğine bağışlasın.
    inanır mısın hiç yapmadığım bir tatlı.yapmama genelde fırsat kalmaz kayınvaldem çok yapar sağolsun bizede ikram eder.ama oğluşuma sözüm var.yapacağım.bizim sütçüler ne zaman gider gelir bilmiyorum ama yoğurdumu AOÇ nin sütünden yapıyorum sütlacıda onunkinden yapacağım senin tarifinle bakım nasıl olacak?ellerine sağlık canım afiyet olsun.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. çok sağol Allah razı olsun amin inşallah... AOÇ çiftliğinin sütünü bide demette otururken alırdık biliyorum o sütlerde çok güzel emim ki çok güzel olur :) Şimdiden sana kolay gelsin o zaman...teşekkürler canım.

      Sil
  12. Ramazanın en çok tercih edilen tatlılarından biri:)
    Ellerinize sağlık
    Sevgiler:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. evet öyle hemi çok lezzetli hemide hafif olduğu için genellikle çok tercih edilir... Teşekkürler:)

      Sil
  13. ben de çok severim çocukluğumdan beri.eline sağlık cnm sevgiler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. teşekkür ederim canım :) sevgiler benden sana olsun...

      Sil