16 Mart 2012 Cuma

BAYAT EKMEĞİNİZİ ÇÖPE Mİ ATIYORSUNUZ YOKSA?

Ekmek, zengin fakir ve yoksul ayırt etmeksizin her kesimin sofrasına konuk olan. Kokusu, bereketi ve tadıyla bütün dinlerde kutsal nimet sayılan bir mübarek yiyecektir. Bu mübarek yiyecek ülkemizde ne yazık ki bir israfla karşı karşıya.

Bir yandan  binlerce insan bir dilim ekmeye muhtaç şekilde yaşarken. Diğer yanda ise hergün milyonlarca ekmeği çöpe atıyoruz. Halbuki israf en büyük günahlardandır bunu bilerek hareket etmeliyiz.

Kuran'ı Kerimde 17 yerde israfla ilgili ayeti kerime vardır.Örnek verecek olursak bir ayetinde, Ey ademoğulları her secde edişinizde güzel elbiseler giyin. yiyin. için fakat israf etmeyin. Çünkü Allah israf edeni sevmez. denmiştir ne kadar güzel bir ayeti kerimedir cimrilik de etmeyin yiyin için ama müsriflikte etmeyin anlamında bir sözdür.


Soğumuş ekmek bayat sayılmaz, ekmek 36 saat tazeliğini korur. Dört gün beklemiş ekmek bayat sayılır. Ayrıca bu bayat ekmeklerden tam 30 çeşit yiyecek yapılarak değerlendirebileceğimizi biliyor muydunuz?.

Ekmek israfını nasıl önleyebiliriz:

-Tüketeceğimiz kadar ekmek almalıyız
-Fazla ekmeği bayatlatmadan önce derin dondurucuda saklayın
-Bayat ekmeği en basit hali ile köfteye katarak kullanın
-Ekmeği fırında kıtırlatarak kullanın
-Ekmeği robottan çekerek galete unu yapın
-Bayat ekmeği ısıtarak veya kızartarak yeni yemekler yapabilirsiniz
-Bayat ekmeği hiç yemeyecekseniz bile çöpe atmaktansa ıslatarak kuşlara ve sokak hayvanlarına verin.

Hepinize hayırlı cumalar arkadaşlar...

3 yorum:

  1. canım iyi paylaştın...o kadar çok ekmek israf eden varki hayret ediyorum...bende genelde bayatlayan ekmeklerimi robottan geçirip buzluğa atarım....köfte ve benzeri yemeklerde çok pratik oluyo...senin bu yazın umarım birilerine faydalı olur.öpt.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. umarım canım, bende o maksatla bu postumu yayınladım zaten bir kişiye olsun faydası olursa ne mutlu bana bende seni öptüm:))

      Sil
  2. çok güzel ve bilgilendirici bir yazı insan bukonuda dikkatli olsada böyle şeyleri tekrar tekrar okumak iyi geliyo

    YanıtlaSil